Attention ! Cet événement a déjà eu lieu !

A propos de Oorlog en Terpentijn

Traduction en français non disponible

'Oorlog en terpentijn draait door een geniale greep van regisseur Jan Lauwers en een grootse Viviane De Muynck uit op een ontroerend einde.' (Filip Tielens, De Standaard, 9/12/2017, ****)
Na het succes van ‘De kamer van Isabella’ (2004) over Jan Lauwers’ familiegeschiedenis, duikt Lauwers nu de familiegeschiedenis van Hertmans in, tussen kunst en oorlog, te midden van de Vlaamse strijd.

Met de theatervoorstelling ‘Oorlog en terpentijn’ brengt hij een verhaal op scène dat ontsnapt aan de plooien van de geschiedenis. Het is het verhaal van Urbain Joseph Emile Martien; grootvader van Stefan Hertmans, vergeten oorlogsheld en schilder. Lauwers stelde hiervoor een uniek ensemble van performers samen, geflankeerd door Viviane De Muynck, om het begin van de twintigste eeuw met onder meer de opkomst van de industrialisering, het geweld van de Grote Oorlog, de liefde, het geluk, het verdriet en de geheimen van een mensenleven te verbeelden.

over Stefan Hertmans en zijn boek 'Oorlog en Terpentijn'
Vlak voor zijn dood, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

De roman ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans werd genomineerd voor de Premio Strega Europeo en de Libris Literatuurprijs, won de AKO Literatuurprijs, Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza en de Gouden Inktaap. Het boek werd wereldwijd vertaald bij prestigieuze uitgeverijen als Hanser Verlag, Berlin, Gallimard, Paris, Harvill Secker, London, Alfred Knopf, New York, Text, New Zealand/Australia, Marsilio, Italia, etc.

Commentaires

Cliquez pour evaluer
Encore 0 caractères avant d'envoyer
En cochant cette case vous acceptez la politique de vie privée ainsi que les conditions générales de Out.be.
Auteur : ()
Deconnectez-vous pour changer de profile
Afficher plus de commentaires

Autres événements : Théatre / Spectacle