Antigone in Molenbeek + Tiresias

Théatre / Spectacle » Professionnel

Attention ! Cet événement a déjà eu lieu !

Informations pratiques

 • Archive
 • A propos de Antigone in Molenbeek + Tiresias

  Traduction en français non disponible

  Voor zijn roman ‘Antigone in Molenbeek’ baseerde Stefan Hertmans zich op de klassieke Griekse tragedie van Sophocles. Antigone begraaft tegen de heersende wetten in de resten van haar broers, met alle tragische gevolgen van dien. Hertmans ruilt de oud-Griekse setting in voor het hedendaagse Molenbeek.

  Antigone heet nu Nouria en is rechtenstudente. Een van haar broers radicaliseerde, trok naar het Midden-Oosten, vocht voor IS en kwam daar om het leven bij een terroristische aanslag. Nouria wil maar één ding: haar broer begraven. Maar zijn stoffelijke resten worden niet vrijgegeven.


  “Met ‘Antigone in Molenbeek’ heeft Hertmans een van zijn meest intense teksten geschreven, die in de ogenschijnlijke eenvoud van zijn vertelling niet alleen een gecondenseerde poëzie presenteert, maar zich ook aan een ethiek voor vandaag waagt” - Erwin Jans, Knack


  ‘Tiresias’

  ‘Tiresias’ is een spoken word voorstelling geschreven door Kate Tempest. De Britse geniet het aanzien van een rockster en vult wereldwijd grote zalen. Voor ‘Tiresias’ laat Tempest zich inspireren door het gelijknamige personage uit de Griekse mythologie.

  Tiresias is een vijftienjarige jongen die tot vrouw transformeert, en uiteindelijk een profeet wordt naar wie niemand luistert. Via alledaagse rituelen en voorwerpen toont Tiresias een universum waarin identiteit en verantwoordelijkheid fluïde worden. Guy Cassiers laat Katelijne Damen, onder begeleiding van de Antwerp Symphony Orchestra, deze speelse monoloog opvoeren als Tiresias.

  “As a rapper, spoken word artist and playwright, Ms. Tempest has an instinctive understanding of how the sound of words and rhymes can amplify emotion, and while her intense performances on stage add a fierce urgency to the words, these text versions of her work stand powerfully on their own on the page” - Michiko Kakutani, The New York Times

  “Ms. Tempest has an ability to write about big, metaphysical subjects in the most vernacular language, while conjuring a sense of contemporary English life with a handful of chiseled lines.” - Michiko Kakutani, The New York Times


  ‘Tiresias’ en ‘Antigone in Molenbeek’ zijn twee aparte voorstellingen, maar vormen samen een tweeluik. Beide voorstellingen stellen het gezag, de grenzen en de wetten van de westerse samenleving in vraag. Vanuit de positie van ‘buitenstaander’ leggen Tiresias en Nouria de verdrongen seksuele, sociale en politieke vooroordelen van onze samenleving bloot. In beide stukken versterkt de muziek van Sjostakovitsj de dramatiek. 

  Commentaires

  Cliquez pour evaluer
  Encore 0 caractères avant d'envoyer
  En cochant cette case vous acceptez la politique de vie privée ainsi que les conditions générales de Out.be.
  Auteur : ()
  Deconnectez-vous pour changer de profile
  Afficher plus de commentaires

  Autres événements : Théatre / Spectacle

  Autres événements : Gand