From Spanish Town to Swift River: Jamaican Intuitive Art

image - From Spanish Town to Swift River: Jamaican Intuitive Art

A propos

Voor het eerst vindt in België een overzichtstentoonstelling van populaire Jamaicaanse kunst plaats.
Deze tentoonstelling bekijkt hoe de voorouderlijke herinneringen aan Afrika, slavernij, kolonialisme en recent, de politieke invloed van Amerika, het werk van 6 hedendaagse Jamaicaanse kunstenaars beïnvloeden.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de woon- en werkplaats van twee van de deelnemende artiesten maar ook naar de vele verrassende tegenstrijdigheden binnen het huidige Jamaica.

Spanish Town, ooit de hoofdstad van Jamaica, is met haar imposante koloniale architectuur en infrastructuur vandaag in verval geraakt.
Het is ook de thuisbasis van twee van de meest beruchte gangsterbendes van het eiland.
Ver weg van daar bevindt zich Swift River. Een kleine landelijke gemeenschap waar, onder haar idyllische tropische verschijning, verstikkende roddels en intriges weerklinken.

De kunstenaars in deze tentoonstelling vertegenwoordigen een belangrijke tak binnen het Jamaicaanse kunstlandschap die niet aansluit op de Westerse kunsttradities maar eerder inspiratie haalt uit het Afrikaanse continent.

Deze kunst werd door wijlen Dr. David Boxer van de National Gallery of Jamaica, omschreven als Intuitive waarmee hij op de diepgewortelde sociologische en artistieke betekenissen van dit werk wees.

De koloniale erfenis, voelbaar tot in de jaren 1970, zorgde ervoor dat voordien enkel Westerse stijlen werden gewaardeerd door kunstinstellingen. Vandaag zijn deze intuïtieve kunstenaars opgenomen in de nationale collecties van Jamaica en stellen ze wereldwijd, net zoals hun Afrikaanse tegenhangers, tentoon.

Partage :

Galerie photo (6)

Autres événements qui pourraient vous intéresser

Encore plus d'événements Expos > Galerie
Encore plus d'événements West-Vlaanderen
NEWSLETTER
Inscrivez-vous à notre newsletter:

Je m'inscris maintenant
VOTRE ÉVÉNEMENT
Si vous souhaitez ajouter un événement sur le site, cliquez ci-dessous
Ajouter votre événement
CONCOURS
Participez à nos concours.
Découvrir les concours

Thématiques

Aujourd'hui

Plus d'événements aujourd'hui
ID : 108287
Editer l'événement SEO Espace administration