A propos de Murmuring Muses and Whispering Jinn

In het Avondland brengen de muzen kunstenaars tot inspiratie. In de Arabische wereld laten djinns je diepste wensen in vervulling gaan. Onzichtbare geesten nemen bezit van de verbeelding en toveren werelden tevoorschijn die niemand ooit voor mogelijk hield. Dichtbij het innerlijke wonder van de droom - daar willen de Belgische luitiste Sofie Vanden Eynde en de Iraakse oud-speler Saad Mahmod Jawad elkaar ontmoeten.

Ze laten hun favoriete composities in elkaar overvloeien, improviseren op barokke baslijnen en oosterse maqamat. Een Pavane van Ferrabosco krijgt gezelschap van klagende, oosterse tonen, Mister Dowland’s Midnight geeft het startsein voor een lang uitgesponnen taqsim. Arabische klassiekers en eigen composities van Saad worden omspeeld door de renaissance-snaren van Sofie.

Ver buiten hun dagelijkse comfortzone zoeken Sofie en Saad naar de eeuwenoude verwantschap tussen hun instrumenten. Een klank, een zucht, een trilling in de lucht. Een moment van gedeelde concentratie. Op die manier krijgt de muziek heel even haar bezwerende krachten terug: een reis doorheen dat wat ‘anders’ is, om uiteindelijk gelouterd in de werkelijkheid terug te keren.

Muziek van Ferrabosco, da Milano, Attaignant, de Visée, Dowland, Fayrouz, traditionals

Sofie Vanden Eynde: luit en theorbe
Saad Mahmod Jawad: oud

"IMAGO MUNDI zorgde op het heetst van de dag voor een wonderbaarlijk moment van muzikale rust. De Belgische luitiste Sofie Vanden Eynde en de Iraakse oud-speler Saad Mahmood Jawad II tokkelden zich een weg door elkaars lievelingsstukken : van Downland tot Fairuz. Tussen hun snaren ontstond pure ontroering, de lucht ging aan het trillen en de luisteraars zaten er muisstil bij." (De Standaard over de uitvoering op het AlbaNova Festival 30 juni 2019)

Informations pratiques

Partage :

Autres événements Concerts > World (musique du monde) / Musique traditionnelle

Encore plus d'événements Concerts > World (musique du monde) / Musique traditionnelle
Encore plus d'événements Oost-Vlaanderen
NEWSLETTER
Inscrivez-vous à notre newsletter:

Je m'inscris maintenant
VOTRE ÉVÉNEMENT
Si vous souhaitez ajouter un événement sur le site, cliquez ci-dessous
Ajouter votre événement

Thématiques

Evénements les plus consultés

ID : 61426
Editer l'événement Espace administration