Expo Peter Verdonck behind faces (portretten) / what’s wrong? (landschappen) - eva de mul

image - Expo Peter Verdonck behind faces (portretten) / what’s wrong? (landschappen) - eva de mul

A propos

EXPO
PETER VERDONCK
Beeldend kunstenmaker
Behind faces (Portretten) / What’s wrong? (Landschappen)
Tijdens deze tentoonstelling ‘Behind faces’ en ‘What’s wrong’ laat Peter Verdonck ons kennismaken met nieuwe werken uit 2019-2020. Hij exposeert een reeks portretschilderijen van diverse personages, zowel mensen in armoede of op de vlucht als iconische figuren uit de politieke en artistieke wereld. Hun uitdrukkingen verraden hun ziel. ‘Behind faces’ of wie en wat gaat er schuil achter deze individuen? Een ander luik van deze expo bestaat uit een reeks landschapschilderijen waarop telkens één personage wordt afgebeeld in een uniform of typische klederdracht die verwijst naar de culturele achtergrond, identiteit of status. De omgeving is op het eerste gezicht niet verenigbaar met het afgebeelde personage, wat bevreemdende, haast surreële beelden oplevert. Maar waarom? ‘What’s wrong?’ 

Behind faces (Portretten)
Met de reeks portretten ‘Behind faces’, focust Verdonck zich specifiek op de weergave van gelaatsuitdrukkingen, mimiek of blik in de ogen. Hij wil met deze subtiele eigenschappen (non-verbale communicatie) aantonen hoeveel informatie men te weten komt over het individu zonder het personage werkelijk te kennen. Wie of wat, welk verhaal, verleden of emotie gaat er schuil achter het afgebeelde portret... vreugde, verdriet, angst, rijkdom, armoede, boosheid, verlangen, twijfel? Maar evengoed hun status, geloof, afkomst, culturele achtergrond enz. Verdonck is gefascineerd door het innerlijke, de ziel, de weerspiegeling van zijn portretten, want die is volgens hem de realiteit, de werkelijkheid. En die wil hij weergeven, niet het geschilderde portret an sich. Of, zoals Aristoteles schreef: “Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk, dat is de echte werkelijkheid”. (Voor de keuze van portretten liet Verdonck zich inspireren door zowel willekeurige figuren als specifiek uitgekozen koppen uit o.a. kranten, knipsels en tijdschriften).

What’s wrong? (Landschappen)
In het tweede luik van deze expo ‘What’s wrong’ toont verdonck een reeks schilderijen met expliciete landschappen (een berglandschap, een woestijn...) waarop telkens één individu afgebeeld staat in zijn typische, herkenbare klederdracht (een militair, een Boliviaanse vrouw...) die verwijst naar de culterele achtergrond, identiteit of status. Intuïtief zijn personage en omgeving niet meteen verenigbaar, zoals een Koninklijke Hoogheid (met hond) op stap door de woestijn. Het zijn symbolische prenten die bevreemdend en surreëel aanvoelen. Bij deze taferelen stelt de schilder zich de vraag waar dit gevoel vandaan komt. Draait de wereld door? Of moeten we er ons van bewust zijn dat, zoals Thé Lau zong: “Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen”?

Eva De Mul 
Deze beeldbezieler toont kleurrijke abstracte schilderijen op de 1ste verdieping van de galerij.

GALERIJ RIVIERENHOF - KASTEEL GROENDOMEIN RIVIERENHOF - DEURNE-ANTW.
VR 19 - ZO 28 MAART 2021 VAN 12 TOT 17 UUR (MA GESLOTEN)

Individuele- en groepstentoonstellingen: Jordaenshuis, Antwerpen. Galerij Cereus, Antwerpen. Sint-Jozefskapel, Brasschaat. Bistro galerij Campo, Berchem. Het oude Badhuis, Antwerpen. Showroom Sit’nSo, Boechout. Foyer Vooruit, Boechout. Galerij Ruimte 34, Berchem (2015 - 2018). O.C. Huize Ter Loo, Bellingen. Galerij Rivierenhof, Deurne.

Partage :

Autres événements qui pourraient vous intéresser

Autres événements Expos > Divers

Encore plus d'événements Expos > Divers
Encore plus d'événements Deurne
NEWSLETTER
Inscrivez-vous à notre newsletter:

Je m'inscris maintenant
VOTRE ÉVÉNEMENT
Si vous souhaitez ajouter un événement sur le site, cliquez ci-dessous
Ajouter votre événement
CONCOURS
Participez à nos concours.
Découvrir les concours

Thématiques

Aujourd'hui

Plus d'événements aujourd'hui
ID : 86139
Editer l'événement SEO Espace administration