Online Lezing: De eerste bewoners van Tongeren. Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan?

image - Online Lezing: De eerste bewoners van Tongeren. Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan?

A propos

Tongeren is de eerste stad van België. Ze ontstond in de Romeinse tijd en groeide razendsnel uit tot het centrum van een groot gebied. Waar kwamen de eerste bewoners van Tongeren vandaan? Uit de regio of van verder? Werden nieuwe inwoners in de stad geboren of weken er veel in?
Een deel van de antwoorden vinden we in de talrijke menselijke resten die in de voorbije decennia in de stad zijn opgegraven. Dankzij moderne technieken, zoals DNA- en isotopenonderzoek, ontdekken onderzoekers veel over de eerste inwoners van Tongeren.

Het Vlaams Erfgoed Centrum voerde een synthesestudie uit naar ongeveer veertig skeletten uit de Romeinse tijd. Dat gebeurde in samenwerking met het Gallo-Romeins Museum.

Tijdens deze lezing licht Henk van der Velde de eerste resultaten van die studie toe. Hij gaat ook in op de technieken waarover een moderne archeoloog beschikt. Van twee schedels werd een gezichtsreconstructie gemaakt. Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe is het om letterlijk oog in oog te staan met twee oude Tongenaren? Je verneemt het uit de eerste hand.

Henk van der Velde is hoofd archeologie van het Vlaams Erfgoed Centrum (VEC), gastprofessor aan de Universiteit Gent en verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 2006 en 2014 leidde hij diverse archeologische opgravingen in Tongeren.

Partage :

Autres événements qui pourraient vous intéresser

Autres événements Conférences / Débats > Divers

Encore plus d'événements Conférences / Débats > Divers
Encore plus d'événements Hainaut
NEWSLETTER
Inscrivez-vous à notre newsletter:

Je m'inscris maintenant
VOTRE ÉVÉNEMENT
Si vous souhaitez ajouter un événement sur le site, cliquez ci-dessous
Ajouter votre événement
CONCOURS
Participez à nos concours.
Découvrir les concours

Thématiques

Aujourd'hui

Plus d'événements aujourd'hui
ID : 85402
Editer l'événement SEO Espace administration