Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

image - Expo DressUndress. Vanwaar die fascinatie voor naakt in fashion?

Over

Naakt mag weer. Dat laten de recente modeweken ons zien. Naked dresses en cropped tops zijn weer all the rage. Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden?

Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen. Wat vandaag mag in de mode, mocht gisteren niet en andersom. Nu weer is een enkel taboe, later een blote rug. Wat triggert die pendelbeweging en hoe gaan ontwerpers toen en nu daarmee om? Met de expo DressUndress gaat Modemuseum Hasselt op zoek naar antwoorden.

Eén blik op de modegeschiedenis en het is al snel duidelijk dat die spanning tussen verhullen en onthullen beïnvloed wordt door tijdgebonden normen en waarden. Wat mensen in een bepaalde periode denken over het lichaam, schoonheid, seksualiteit, fatsoen, bescheidenheid of gender krijgt vorm in de mode. Hoe? Door juist het lichaam, of delen ervan, te verhullen of het net in de kijker te plaatsen.

Naakt in de mode is dus niet zomaar een trend, maar nauw verbonden aan actuele vraagstukken over het lichaam. DressUndress bekijkt die betekenisvolle lichamelijkheid vanuit verschillende invalshoeken, van de late achttiende eeuw tot vandaag. Ontwerpen van Vivienne Westwood, Olivier Theyskens, Walter Van Beirendonck, Elsa Schiaparelli, Alexander McQueen, Raf Simons, Alaïa, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester, Versace, Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, … laten op de expo zien hoe designers de voorbije decennia het lichaam manipuleren door middel van kleding.

#bodypositivity?
Naked dresses choqueren anno 2021 zoals een blote enkel in de negentiende eeuw. Een tiener mag naar school in cropped top, terwijl blote tepels op sociale media een no-go zijn en onmiddellijk gecensureerd worden door een aangepast algoritme. Wil je zwemmen met een burkini? Dan krijg je af te rekenen met een storm aan kritiek. Onthullende én verhullende kleding maakt de meest uiteenlopende meningen los.

Wanneer is het tonen of juist niet tonen acceptabel? Wie of wat bepaalt dat? Het is ook vraag die gastcurator Murielle Scherre zich stelt. Scherre is de vrouw achter het duurzame lingeriemerk la fille d'O. Zij werkt dagelijks met het menselijk lichaam en staat ook zelf op de barricaden voor een inclusieve lichaamsbenadering. Ze verzet zich tegen steriele schoonheidsidealen: haar stukken zijn ontworpen voor échte lichamen met cellulitis, rimpels, sproetjes, ... Maar niet iedereen is even enthousiast over dit ‘onvervalste’ lichaam. Dat blijkt wel uit censuur op sociale media of in real life, zoals Scherre ook zelf mocht ervaren. In de audiotour van de expo deelt de ontwerpster haar visie. Ze lokt discussie uit en confronteert je met je eigen waarden en normen.

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen
Nog meer evenementen Limburg
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 59413
Editer l'événement SEO Espace administration