The Free Orleans Rebel Band + support (i.s.m. JazzLab)

 

Over The Free Orleans Rebel Band + support (i.s.m. JazzLab)

Wat gebeurt er als je een bende hedendaagse jazzkleppers loslaat op de New Orleans-traditie? Dat is wat je te horen krijgt bij The Free Orleans Rebel Band, een zevenkoppig gezelschap dat een hommage brengt aan de creativiteit, vitaliteit en emanciperende kracht van een muziekvorm die onterecht in het retro-hoekje belandde. De muziek bevatte immers eigenschappen die niet alleen terugkwamen in latere avontuurlijke stromingen, maar heeft bovendien een tijdloze flair en energie.

Oprichter Waso De Cauter is deel van een geslacht dat de wortels van de jazz door en door kent. Deze gitarist realiseerde zich dat er heel wat overeenkomsten zijn tussen de rebelse jazz uit de jaren twintig en de vurige freejazz van de jaren zestig, die gretig teruggreep naar de revolutionaire geest van de oerjazz. Die combinatie van Afrikaanse en Europese muziek was bij uitstek iets van een collectief van muzikanten die bruisende, knetterende muziek maakten. Het bevatte een soort vrijheid die decennialang afwezig zou zijn in de jazz, terwijl de traditie intussen een wat duffe bijklank kreeg. Tijd voor actie dus!

De naam van de band spreekt boekdelen: dit septet grijpt terug naar de hoogdagen van pioniers als Jelly Roll Morton, King Oliver en natuurlijk Louis Armstrong, wiens Hot Sevens als voorbeeld diende. Het is die specifieke combinatie van instrumenten, maar dan ook met die intenties. Kan je daar een moderne update van maken? De muzikanten die De Cauter rond zich verzamelde staan stuk voor stuk aan de voorhoede van de Belgische jazz: Bart Maris, Joachim Badenhorst, Jon Birdsong, Nabou Claerhout, Christian Mendoza en Giovanni Barcella. Namen die tot de verbeelding spreken, zeker als je ze bij elkaar brengt.

Je hoort misschien “St. Louis Blues” of “St. James Infirmary” passeren, net als eigen composities. Niet in een bestofte museum-stijl, maar als een levende, lillende update van een aanpak die nog altijd op de heupen werkt, met pakkende melodieën, vernuftige harmonieën en rotaanstekelijke ritmes. Hier is geen plaats voor purisme, enkel voor de onstuitbare zwier van vitale interactie.

Waso De Cauter: banjo
Bart Maris: trompet
Joachim Badenhorst: basklarinet
Jon Birdsong: sousafoon
Nabou Claerhout: trombone
Christian Mendoza: piano
Giovanni Barcella: drums

© Geert Vandepoele

Praktische informatie

Deel :
Nog meer evenementen Concerten > Jazz
Nog meer evenementen Oost-Vlaanderen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 61365
Editer l'événement Espace administration