Yazdan Saadi Art Expo (Iran)

image - Yazdan Saadi Art Expo (Iran)

Over

ER WAS EENS, ER WAS GEENEENS
- Perzische schilderijen en collages -

Yazdan Saadi (1974) is geboren in Teheran, Iran, waar hij nog steeds woont en werkt. Na zijn studie grafische en industriële vormgeving is hij een artistieke carrière begonnen op verschillende terreinen (literatuur, documentaires, schilderkunst...) en hij zet zich ook in voor de bevordering van de Art brut in Iran. In zijn werken gebruikt Saadi verschillende media zoals collages, tekenen en schilderen. Hij combineert elementen uit de Perzische mythologie en poëzie met actuele sociale en politieke situaties.

In deze selectie van recente werken, verzameld onder de titel "Once upon a time / Er was eens" ( vrij naar "Yéki Boud, Yéki Naboud", een rituele uitdrukking die de verhalen opent en verwijst naar het wonderbaarlijke), vervolgt hij zijn mystieke vertellingen via Perzische epische personages. Dit is de eerste keer dat zijn werk in Europa te zien is.

In de eerste serie zien we voorstellingen van denkbeeldige vertellingen die geïnspireerd zijn door Iraanse epische verhalen, met name de Shahnameh, het "Boek der Koningen" dat de Perzische mythologie weergeeft. Helden, djinns en demonen ravotten over de angstwekkende voorpagina's van de krant "IRAN". De tekeningen bedekken de krantenkoppen over verontrustend politiek nieuws. Hun compositie is geïnspireerd door Perzische miniaturen en ze zijn getekend met heldere kleuren, als om te contrasteren met de grauwheid van de Iraanse binnenlandse politiek.

In de tweede serie zijn de personages eveneens geïnspireerd door epische verhalen, maar ditmaal geplaatst op een ander typisch Perzisch element: de bladzijden van een gedichtenbundel van Hafez. Deze klassieke dichter is nog steeds alomtegenwoordig in het dagelijks leven en zijn beroemde Divan is een geliefd instrument om te proberen de eigen toekomst in Iran te raden. Als de protagonisten op zoek zijn naar de best mogelijke uitweg uit hun tragische lot, geven de kalligrafische pagina's van deze collages een grafische achtergrond om hen een uitweg te bieden. Deze scènes van een verontrustende vreemdheid zijn bovennatuurlijk en soms bijna absurd (het hoofd van een lachende koning dat door zijn vrouw wordt afgesneden, het hoofd van een brandende draak, twee vrouwen en een man die rechtop op een paard lopen, een paard met twee hoofden...), en ze laten ons onze eigen oosterse en antieke verhalen verbeelden, die niet echt bestaan of die anders bestaan...

Georganiseerd door Art Base Gallery, www.art-base.be

Curator: Vida Dena, www.vidadena.com

In samenwerking met het collectief “Comment peut-on etre persan?”
www.facebook.com/Commentpeutonetrepersan

Meer werk van Yazdan Saadi is te zien op Instagram: yazdansaadi

https://www.instagram.com/yazdansaadi/




Vernissage: 22/4 16-21h ( On appointment, op afspraak, sur rendez-vous)

Visiting hours: 14-18h on 24/4, 25/4, 1/5, 2/5, 8/5, 9/5 ( On appointment, op afspraak, sur rendez-vous)

To make an appointment please send an email to frans@art-base.be or call +32 497 55 10 91

Curator: Vida Dena( http://vidadena.com

Art Base, 29 rue des Sables Zandstraat, 1000 Bruxelles. For more info go to www.art-base.be

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Galerijen
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 85144
Editer l'événement SEO Espace administration