Michel Tombroff, 'Suburban Sublime' • solo tentoonstelling

 
image - Michel Tombroff, 'Suburban Sublime' • solo tentoonstelling

Over Michel Tombroff, 'Suburban Sublime' • solo tentoonstelling

Hoe heeft een autorit de kunstgeschiedenis voor altijd beïnvloed?


Michel Tombroff neemt ons door middel van een reeks recente kunstwerken, getiteld «Suburban Sublime», mee op een reis om de gebeurtenis te herbeleven die de overgang van de kunst van modern naar postmodern. Geïnspireerd door een paragraaf in het Artforum-interview van beeldhouwer Tony Smith uit 1966, waarin hij de revelerende ervaring beschrijft van zijn autorit in 1951 op de onvoltooide New Jersey Turnpike*, een van de meest herhaalde anekdotes in de annalen van de hedendaagse kunst, werd het scenario van Tombroffs project. Door ons mee te nemen op een virtuele rit over donkere snelwegsegmenten, knooppunten, bruggen en passen, nodigt Tombroff ons uit na te denken over Smiths woorden: «De weg en een groot deel van het landschap waren kunstmatig, en toch kon het geen kunstwerk genoemd worden. Aan de andere kant deed het iets voor mij wat kunst nooit had gedaan. Aanvankelijk wist ik niet wat het was, maar het effect was dat het me bevrijdde van veel van de ideeën die ik over kunst had gehad. Het leek erop dat er een realiteit was geweest die in de kunst geen uitdrukking had gevonden, om na te denken over de aard van de kunst, en om de betekenis van het sublieme ter discussie te stellen.»


Prof. David Salomon - auteur van “The Highway Not Taken: Tony Smith and the Suburban Sublime - schrijft over deze nieuwe kunstwerken: Tombroffs werk is niets anders dan kunst. De complexe oppervlakken, vormen en lijnen zijn boeiend. Ze vereisen ook geavanceerde ruimtelijke vaardigheden om ze te begrijpen en te creëren. Het zijn ook modellen. Geen modellen van vroegere of toekomstige racebanen of snelwegen. Noch modellen van ideale of dystopische landschappen. Het zijn eerder modellen van intense, verwarrende, bedwelmende, ondeugende, maar reële objecten en ervaringen die mogelijk zijn wanneer men op creatieve wijze de bestaande elementen waarover we beschikken herconfigureert (en vermenigvuldigt).»


Michel Tombroff (°1964) stelt dat conceptuele kunst en esthetiek niet onverenigbaar zijn. Zijn werk is een poging om de band tussen concept en subjectiviteit, die door de linguïstische wending van de jaren zestig
werd vernietigd, te herstellen. Hij zoekt deze relatie daar waar het begrip het zuiverst is, dat wil zeggen in de wiskunde, de logica en de metafysica, door vorm te geven aan de ideëen van de getallen, de verzamelingen leer en de oneindigheid en door zich te baseren op de grondslagen van een vernieuwde dialectiek. Hij is burgerlijk ingenieur (ULB) en behaalde een masterdiploma aan de Universiteit van Californië (Santa Barbara). 

Praktische informatie

Deel :

Fotogalerij (2)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Sculpturen
Nog meer evenementen Vlaams-Brabant
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 74610
Editer l'événement SEO Espace administration