Buddha & Mind

Tentoonstelling » Varia

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Over Buddha & Mind

  Rust. Diep ademhalen. Tot uzelf komen. De zoektocht naar rust en verstilling is actueler dan ooit in ons jachtige bestaan van alledag. De tentoonstelling ‘Buddha & Mind’ in het MAS sluit aan bij de behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en al te veel stressmomenten. Een unieke reeks boeddhistische miniatuurschilderingen neemt u mee in het proces van een meditatie. Kom even tot uzelf en kijk naar hoe het met u gaat aan de binnenkant.

  Minstens 300 jaar oude schilderingen 
  De tentoonstelling is gebaseerd op een topstuk uit de eigen MAS-collectie, de Sarvavid Vairocana Mandala. Dit is een unieke reeks schilderingen van minstens 300 jaar oud in kleur, stuk voor stuk kunstwerkjes.  Het is vooral het geheel dat ze zo bijzonder waardevol maakt. Nergens anders ter wereld is een gelijkaardige, volledige reeks van 54 schilderingen bewaard.  

  Leren mediteren
  Samen vormen deze schilderingen een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos. Daarin staat de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal. De afbeeldingen tonen wat een mediteerder in gedachten opbouwt, iets dat zelden of nooit afgebeeld wordt. Deze reeks werd uitzonderlijk voor het onderricht van een Chinese prins gemaakt. 

  In 2014 vormde de reeks het onderwerp van de tentoonstelling ‘The All?Knowing Buddha. A Secret Guide’ in het Rubin Museum of Art in New York, gespecialiseerd in Himalaya-kunst. De bevindingen van hun experts, onder meer dat sommige delen van de schilderingen al uit de 14e eeuw stammen, staan gebundeld in een catalogus die ook hier aangeboden wordt.

  Een selectie bronzen beelden, thanka’s (rolschilderingen) en rituele voorwerpen verduidelijken de inhoud van de schilderingen in de expo. 
   

  Mindfulness, yoga en meditatie
  Het MAS verwijst via publieksactiviteiten en een hedendaags kunstwerk naar plaatsen van stilte en de zoektocht naar rust in onze eigen, drukke samenleving. Vind een rijkdom aan rust in Antwerpen met de stilte-app, beleef mee de rituele plaatsing van een zandmandala door Tibetaanse monniken, en schrijf in voor yoga en mindfulness in het MAS. 

  De tentoonstelling geeft de bezoeker de gelegenheid om zich te verdiepen in het Tibetaans boeddhisme maar ook om te ontsnappen aan de drukte van alledag en te genieten van verstilling.

  Tip! De laatste woensdag van de maand bezoekt u de tentoonstelling gratis tot 19 uur.

  Gerelateerde thema's

  Antwerpen, hoofdstad van de mode en de diamant

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Antwerpen

  Aanbevelingen

  Commerciële links