The invisible landscape

Tentoonstelling

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over The invisible landscape

  Een installatie van Christelle Fillod & Fabrice Moinet

  Cyclonen, draaiende derwisjen, een tol, de Möbiusband, de fles van Klein, de beweging van de planeten …: ‘The invisible landscape’ is een installatie ontwikkeld vanuit uit een reflectie op beweging, op aantrekkingskracht en op de ellipsen en rotaties van planeten en zonnestelsels, die door hun onophoudelijke beweging een oneindig en onzichtbaar landschap tekenen in het universum.

  ‘The invisible landscape’ verkent hoe groot de interactie is tussen een beweging en diens eigen ruimtelijke referentie. ‘De Slinger van Foucault’ belicht deze vraag. In feite is iedere beweging relatief. Als de aarde draait, dan doet ze dat ten opzichte van iets anders; men kan niet spreken van een beweging zonder het definiëren van een referentiekader. Het kader waarin ‘De Slinger van Foucault’ in een vast vlak schommelt noemt men het inertiaalstelsel. Metingen tonen aan dat verre sterren, bij eerste benadering, zich in een vlak verhouden, verwijzend naar de relatieve beweging van de slinger.

  Maar hoe moeten we deze relativiteit precies definiëren? Waarom blijft de ene pendule in het bijzonder stil hangen en bewegen de anderen? En in het algemeen: hoe kan een andere perceptie in onze ervaring leiden tot een geheel andere interpretatie van het gegeven? Welke realiteiten tonen zich dan?

  Praktische info
  Vernissage: 26 januari 2017, 18:30 - 22:00
  Expo: 27 januari - 19 februari 2017 | Woe - Zo, 13:00 - 18:00
  Gratis toegang!
  Locatie: iMAL, Koolmijnenkaai 30, 1080 Brussel

  Over de kunstenaars
  Christelle Fillod (FR) is beeldend kunstenaar en performer. Ze studeerde aan de Nationale School voor Schone Kunsten in Lyon, en was resident aan Le Fresnoy, Nationale Studio voor Moderne Kunst. Ze creëert site-specific installaties, videowerk en performances. In haar werk staat het onderzoek naar waarneming centraal: hoe een bepaalde werkelijkheid wordt gegeven aan onze zintuigen, hoe we reizen doorheen de lagen van de zintuigen, wat we waarnemen buiten een vooraf bepaalde cultuur, hoe het moment van samenkomst kan evolueren, hoe de wereld ontwikkelt van binnenuit, ... Samenwerking is een essentieel onderdeel van haar werk. Met Gary Hill (US) werkte ze aan verschillende artistieke voorstellen. Ze werkte ook samen met o.a. Christian Châtel (FR / NO), Fiorenza Menini (FR / IT), Christine Desmedt (B), Meg Stuart (B / VS), Sachiyo Takahashi (JP), ...

  Fabrice Moinet (FR/BE) is geluidsontwerper, geluidstechnicus en software programmeur.

  Meer informatie : http://imal.org/nl/exhibition/invisible-landscape

  Andere evenementen : Sint-Jans-Molenbeek

  Aanbevelingen

  Commerciële links