Shakespeare Romantique

Tentoonstelling » Varia

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Over Shakespeare Romantique

  “ Ah, er zijn in het leven van die grappige momenten, onverwacht & subliem tegelijkertijd net zoals in Shakespeare! ” schreef Félicien Rops, voor wie liefdesleed een bron van inspiratie was.
  William Shakespeare (1564-1616) krijgt in Engeland reeds in 1750 de titel van meester van de nationale literatuur. In Frankrijk verwerft het werk van de toneelschrijver pas in de 19e eeuw enige bekendheid dankzij de interesse van schrijvers en romantische schilders. Dan worden de grote literaire fresco’s van het verleden, die van Dante, van Racine en van Shakespeare een essentiële bron van inspiratie voor romantische schrijvers maar ook voor schilders die er een bijzondere relatie opna houden met de kunst van de mise-en-scene. Eugène Delacroix, Gustave Moreau, Théodore Chassériau en tal van andere Franse schilders, graveerders en beeldhouwers hebben hun talent gewijd aan de interpretatie van de gevoelens, het drama en de passie van de Shakesperiaanse helden.
  Hamlet en Ophelia, Romeo en Julia, Macbeth en zijn “Lady”, Othello en Desdemona, het zijn alle personages met een dramatisch lot, die gekweld worden door de liefde, door wroeging en de dood. De tentoonstelling in het Rops museum draait rond deze tragische figuren, die kunstenaars in het midden van de 19e eeuw op zoek naar een groots liefdesepos, vreemdheid en morele waarden, inspireren. In lijn met de romantici hebben symbolistische kunstenaars op hun beurt de Shakesperiaanse helden afgebeeld als archetypes van menselijke emoties. Constantin Meunier, Alfred Stevens, Eugène Smits en andere Belgische kunstenaars worden beïnvloed door het Engelse theater om zo uiting te geven aan hun twijfels en vragen omtrent dit fin-de-siècle dat ze trachten te begrijpen.
  Dankzij de samenwerking met het museum Eugène-Delacroix en het Louvre zijn in het Rops museum een zestigtal schilderijen, gravuren, posters en beeldhouwwerken uit verschillende instellingen samengebracht. Zo krijgt de bezoeker een idee van de impact van het toneel van Shakespeare op de plastische kunsten in de 19e eeuw. Toneel waarvan de voorstellingen ook nog vandaag de dag regisseurs en acteurs inspireren.
  Commissariaat van de tentoonstelling: Dominique de Font-Réaulx, directrice van het musée national Eugène-Delacroix en Marie-Lys Marguerite, directrice van het musée des beaux-arts d’Arras. In samenwerking met het het Louvre en het musée Eugène-Delacroix.

  Tentoongestelde kunstenaars : Jules-Robert Auguste, Louis Boulanger, Jules Bastien-Lepage, Léopold Burthe, Leonetto Cappiello, Albert Ciamberlani, Thomas Couture, Théodore Chassériau, Eugène Delacroix, François-Emile Ehrmann, Ernest Hébert, Amédée-Ernest Lynen, Constantin Meunier, Luc Olivier Merson, Gustave Moreau, Alfons Mucha, Tony Robert-Fleury, Félicien Rops, Charles Samuel, Eugène Smits, Paul Steck, Alfred Stevens.

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Namen

  Aanbevelingen