La clemenza di Tito van Wolfgang Amadeus Mozart

Theater / Spektakel » Opera

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Over La clemenza di Tito van Wolfgang Amadeus Mozart

  In La clemenza di Tito - die met Die Zauberflöte de laatste van Mozarts opera’s vormt - keert Mozart, na een lange weg doorheen de komische opera en het Singspiel, terug naar de opera seria.
   

  Deze opera was een opdracht ter gelegenheid van de kroning van de Oostenrijkse keizer Leopold II tot koning van Bohemen. Mozart schreef het werk in amper twee maanden, met de hulp van zijn leerling Süßmayr, die een groot deel van de recitatieven voor zijn rekening nam. Ondanks de korte deadline getuigt dit werk toch van Mozarts artistieke spontaneïteit.
   

  La clemenza di Tito biedt niet alleen een complex liefdesverhaal, de opera maakt ook een politiek statement. Mozart laat een heerser zien en horen die niet alleen symbolisch maar ook als privé-persoon in staat is oprecht medelijden uit te drukken. Keizer Tito kiest voor zijn persoonlijke, menselijke gevoel, ook al gaat dit in tegen het landsbelang.
   

  De logica van het hart gaat boven die van de staat. De keizer neemt daarmee het risico om een humanistisch perspectief te verkiezen boven het zuiver politieke belang.
   

  Naast onze operabus richting Antwerpen, gaan we voor het eerst ook op operabezoek naar Luik. De Opéra Royal de Wallonie, opgericht in 1967, huist in het centrum van Luik en is één van de drie grote Belgische operahuizen. Ontdek dit huis en deze opera, overigens voorzien van een inleiding door Kurt Van Eeghem.

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : Theater / Spektakel

  Andere evenementen : Hasselt

  Aanbevelingen