Or Bleu / Diamant Noir

Tentoonstelling » Varia

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Or Bleu / Diamant Noir

  De vier belangrijkste Waalse mijnsites die UNESCO erkend heeft (Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Bois du Cazier en Blegny-Mine) organiseren in 2019 en 2020 een cyclus van vier tentoonstellingen of evenementen die gewijd zijn aan vier elementen die te maken hebben met de mijnontginning, namelijk lucht, water, vuur en grond.
  Dit gemeenschappelijk project, toegelicht in een video, gaat terug naar het klasseringstraject van de 4 sites en hun gezamenlijke acties. Een originele manier om kennis te maken met meerdere eeuwen steenkoolontginning tijdens een wandeling in vier uitzonderlijke cultuurhistorische plekken.
  De sites van Grand-Hornu en Bois-du-Luc beginnen geven in 2019 de aftrap met twee tentoonstellingen, enerzijds over lucht en anderzijds over water. Van de vier natuurlijke elementen is WATER wellicht zowel het meest geduchte als het meest begeerde. Geducht want het moet voortdurend getemd en geweerd worden om de steenkool gemakkelijk te kunnen ontginnen. Begeerd omdat het bovengronds onontbeerlijk is bij vele industriële processen en huiselijke taken.

  WATER, symbolisch voor Bois-du-Luc!

  BLAUW GOUD/ZWARTE DIAMANT dompelt de bezoekers onder in een wereld van met water doordrenkte aarde die de jagers op zwarte diamant veel hoofdbrekens heeft bezorgd!
  Bois-du-Luc werd uitgebouwd om steenkool te ontginnen en het waterprobleem op te lossen. Met leidingen die uitgehouwd werden in boomstammen en Newcomenpompen, ook ''vuurmachines'' genoemd, boden de ingenieurs het hoofd aan het element water, zowel bron van leven als oorzaak van duizenden problemen in de mijngalerijen…
  Het scenografisch parcours in de mijnput van Saint-Emmanuel onderzoekt de soms nauwe en vaak ingewikkelde verbanden tussen water en steenkool in vier aparte thema's: water in de mijn, water als transportmiddel, water aan de oppervlakte en water na de mijn.
  We hopen dat het water je al in de mond loopt!

  Photos de Or Bleu / Diamant Noir

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  GRATIS tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Houdeng-Aimeries

  Aanbevelingen