image - Rusalka

Over

Rusalka is een van de meest intrigerende werken van het fin de siècle. Inspiratie vond Antonín Dvo?ák bij het sprookje van De kleine zeemeermin, een schakel in de eeuwenoude literaire traditie over mysterieuze waterwezens die hunkeren naar een menselijke ziel. De Tsjechische componist creëerde een universele allegorie waarin het verlangen naar een authentiek bestaan centraal staat.

De waternimf Rusalka verruilt haar natuurlijke bestaan voor een leven op aarde. De prijs die ze hiervoor betaalt is hoog: ze verliest haar stem. Nadat ze verstoten wordt door haar geliefde prins én omdat ze onmogelijk terug kan keren naar haar vroegere leven, wacht haar een tragisch lot.

Dvo?áks lyrische partituur is doordrongen van een laat-romantische heroïek, met wagneriaanse invloeden. Toch ontwikkelde de componist een heel eigen signatuur door het gebruik van Tsjechische volksmelodieën. Hij geeft zowel de natuurlijke wereld als de mensenwereld muzikaal gestalte met verschillende dansritmes. Dit inspireerde de Noorse regisseur en choreograaf Alan Lucien Øyen om dans een centrale plaats te geven in zijn regie.

Øyens werk staat garant voor fascinerend danstheater, zoals onlangs bleek uit het bejubelde Bon Voyage, Bob, dat hij realiseerde voor het legendarische Tanztheater Wuppertal. Zijn melancholische en poëtische beelden gaan steeds hand in hand met een confronterend realiteitsbesef. In deze opera evoceert hij een abstract en visueel overweldigend universum waarin het existentiële en tragische verhaal van Rusalka zijn tegenpool vindt in mededogen en verzoening.

Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Theater / Spektakels > Opera's

Andere evenementen Oost-Vlaanderen

Nog meer evenementen Oost-Vlaanderen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 103280
Editer l'événement SEO Espace administration