Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist ?

image - Nicolaes Cleynaerts, vriend van de islam of naïeve idealist ?

Over

De Vlaamse theoloog Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) was als een van de eersten in Europa pleitbezorger van een vreedzame coëxistentie van moslims en christenen.

Tijdens deze avond belichaamt auteur Joris Tulkens Cleynaerts, begeleid door enkele meesterlijke muzikanten (renaissancemuziek en flamencozang).

Toegang : 5€, 3€ (leden Davidsfonds, Masereelfonds, Willemsfonds en Vrienden van het Erasmushuis), gratis voor studenten. Reservatie is gewenst : www.erasmushouse.museum - info@erasmushouse.museum - 02.521.13.83.

Georganiseerd door het Erasmushuis, de Muziekacademie Anderlecht, het Davidsfonds, het Willemsfonds en het Masereelfonds.

Meer over Nicolaes Cleynaerts

In zijn jonge jaren stond de Diestse theoloog Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) in de wereld van de geleerden bekend als talenliefhebber, uitstekend leraar en gewaardeerd humanist.

Maar in 1531 ontmoette hij in Leuven Hernando Colón, de zoon van Christoffel Columbus. Die nodigde hem uit zijn carrière in Spanje voort te zetten als bibliothecaris van de beroemde Biblioteca Colombina te Sevilla. Cleynaerts ging erop in.

Toen hij onderweg, in Salamanca, een betrekking kreeg aangeboden als professor aan de universiteit, verbrak hij zijn overeenkomst met Colón. Maar hij was nauwelijks in functie of het Portugese hof klopte aan zijn deur om in te staan voor de vorming van de broer van de Portugese koning. Dat deed Cleynaerts gedurende vijf jaar.

Op de terugweg naar huis ontmoette hij in het Alhambra een moslimslaaf die hem Arabisch leerde en inwijdde in de Koran. Vanaf dat moment kreeg de droom van Cleynaerts vaste vorm: hij zou proberen de moslims voor het christendom te winnen. Hij stak de zee over om in Fez de zeden en de gewoonten van de moslims te leren kennen. Hoe dat afliep, verneemt u van hemzelf in de monoloog waarin hij zijn leven vertelt.

Praktische informatie

Deel :

Fotogalerij (3)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Theater / Spektakels > Performances
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 107165
Editer l'événement SEO Espace administration