Mahesh Shantaram

Tentoonstelling » Fotos

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Mahesh Shantaram

  De uit Bangalore (India) afkomstige Mahesh Shantaram studeerde, na een opleiding informatica, fotografie in Parijs. Zijn kritische en doordringende documentaire stijl komt vooral tot uiting in zijn gewaardeerde werk over de complexe mechanismen van de Indische samenleving.*
  Hij is, sinds 2017, lid van het agentschap VU’.

  Na een eerst residentie in Cardiff (Wales) in 2011, en een tweede in Deli in 2016, nodigde Contretype hem in 2017 uit voor een productieverblijf in Brussel. Hierdoor kon hij terugkeren naar België, een land dat hij ontdekte en waardeerde in de jaren ’90 toen hij er verbleef in het kader van een, door de Universiteit van Namen georganiseerd, uitwisselingsprogramma.

  Tijdens deze residentie creëerde hij «Late Colour», een reeks foto’s gemaakt tijdens zijn omzwervingen in de stad en haar buitenwijken tussen 21.00 u. en 1.00 u. Shantaram schakelde over op dit semi-nachtelijke ritme omdat hij de kracht van het zomerlicht in de Noordelijke landen onderschat had en het felle licht hem verhinderde te werken. Bovendien doolde hij maar al te graag alleen rond door de duistere Brusselse straten om er in alle rust te kunnen fotograferen.

  Het door de verlaten stad opgewekte gevoel van onbegrensde vrijheid, een onmogelijk iets in de overbevolkte Indische steden, resulteerde in intrigerende beelden van een ontvolkt Brussel in de schemering.

  Naar een interview afgenomen door Kevin Lemaire.

  *Zie de in 2016 gerealiseerde reeks «The African Portraits» waarin hij de problematiek aankaart van het racisme ten overstaan van de zwarte Afrikaanse bevolking in India.

  In het kader van het « Programme des Résidences d’artistes à Bruxelles-Contretype » (kunstenaarsresidenties in Brussel), in 1997, gelanceerd door Contretype met de steun van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF).

  Photos de Mahesh Shantaram

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  GRATIS tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Sint-Gillis