image - Congolisation

Over

CONGOLISATION (Festival Afro-Diaspo-Arts Made In Belgium) is een multidisciplinair festival met exposities, dansvoorstellingen, theater, muziek, film, lezingen, … Het festival kadert in een Belgische context en wil de aandacht vestigen op zowel de Congolese als de hele Afrikaanse diaspora. Met ronkende namen zoals Eddy Ape, Alesh, Nix, Moya Michael, Nadine Baboy, ... en veel anderen.

Zestig jaar geleden kwam een stroom aan onafhankelijkheidsverklaringen voor de landen van Zwart Afrika op gang. Ondanks jaren van onafhankelijkheid liggen de debatten nog lang niet stil. Her en der duiken nieuwe termen op om de relaties die het Noorden met het Zuiden zou moeten onderhouden, te definiëren of te herdefiniëren. Zo hoor je regelmatig de term ‘dekolonisatie’. ‘Onafhankelijkheid’ is vooral van toepassing op grondgebied, maar

dekolonisatie gaat over het bevrijden van de geest en dus ook de verbeelding. De uitdaging bestaat erin andere verhalen te brengen, niet als concurrentie maar als aanvulling op bestaande verhalen. Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk om specifieke aandacht te geven aan wie maar moeilijk toegang en ruimte krijgt om zichzelf uit te drukken. CONGOLISATION wil het evenwicht herstellen qua zichtbaarheid, spreektijd en bekommernissen, en ervoor zorgen dat de ‘kans op kansen’ voor iedereen dezelfde is.

Het thema van deze vijfde editie? Dat is ‘Links en roots’. De 60e verjaardag van de start van de onafhankelijkheidsverklaringen is het perfecte moment om te kijken hoe en waarom de Afrikaanse diaspora – de Afro-descendenten – de banden met hun moederland en oorspronkelijke cultuur aanhouden. Het festival is een ontmoetingsruimte waar je de dialoog tussen hier en ginder kan aangaan, om zo de uitdagingen van dit soort kruispunten beter te leren onderscheiden, waarnemen en begrijpen.

16/01/2020 - Vernissage Expo Revolution Rap - Gratis

16/01/2020 - Vernissage Expo Afro-diaspo-Arts - Gratis

16/01/2020 - Conferentie Revolution Rap – een Afrikaans Verhaal ? - Gratis

16/01/2020 - Concert Revolution Rap - een Afrikaans Verhaal ? - 17€

17/01/2020 - Lumumba in the arts - Boekpresentatie van Matthias De Groof - Gratis

17/01/2020 - Carte Blanche Moya Michael - 17€

18/01/2020 - Conferentie Maison Africaine - Gratis

18/01/2020 – Cine Mwinda - 5€

18/01/2020 – Book Club - Gratis

18/01/2020 - Closing concert Double Bill : Nadia Rose & Dope Saint Jude - 17€

Deel :

Fotogalerij (5)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Diverse Activiteiten > Multidisciplinaire festivals
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 102987
Editer l'événement SEO Espace administration