Ronny Delrue - Archive of Thoughts

Tentoonstelling » Galerij

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Ronny Delrue - Archive of Thoughts

  MLF l Marie-Laure Fleisch is verheugd Archive of Thoughts aan te kondigen, de eerste tentoonstelling van Ronny Delrue in de galerie. Na de recente tentoonstellingen van de kunstenaar in het S.M.A.K. en in de CENTRALE for contemporary art omvat deze tentoonstelling alleen werken op papier; ze vormen de kern van zijn artistieke praktijk en zijn het vertrekpunt van alle nieuwe ideeën. In elke lijn die hij op papier zet, bedient Delrue zich van intuïtie en anekdoten, zowel uit zijn persoonlijk leven als betreffende de toestand van de wereld. Op die manier creëert hij subtiele, intieme werken die licht werpen op zijn mentale en emotionele toestand. Hoewel ze een periode van meer dan twintig jaar bestrijken, keren bepaalde thema’s telkens weer terug, waardoor in zijn werk een verhaal ontstaat waarmee hij de menselijke geest en zijn eigen psychologische toestand op het scheppingsmoment tracht te begrijpen. De tekeningen zelf zijn onaf en pretentieloos. Ze tonen het lichaam in verschillende toestanden, die de toeschouwer kan interpreteren al naargelang zijn eigen ervaringen en zijn eigen psychologische landschap op het moment dat hij met het werk kennismaakt.

  In de eerste zaal wordt de kijker binnengeleid in de wereld van Delrue via een selectie werken uit de periode 1997-2020. Dit laat toe om de evolutie van de kunstenaar te begrijpen en biedt ook zicht op de terugkerende, kenmerkende thema’s van zijn werk. De chronologische presentatie dient als een soort intellectueel denkarchief of dagboek, dat een intieme blik werpt op de psyche van de kunstenaar. Elke tekening komt op een zeer directe en intuïtieve manier tot stand en fungeert zo als een portret van het innerlijk van de kunstenaar. Delrue plant niets vooraf, maar laat liever de tekeningen zichzelf onthullen in de artistieke scheppingsdaad. Constant in deze werken zijn de menselijke figuur en de lijnvoering, die respectievelijk als schilderdoek en als een verkenning van de ruimte fungeren. Die instrumenten worden gebruikt om gevoelens of persoonlijke anekdoten op het blad te projecteren, niet om een belangwekkend kunstwerk te creëren, maar om bepaalde ideeën van de kunstenaar fysiek vorm te geven.

  In de tweede, kleinere ruimte stuit de toeschouwer op een drukke wandbekleding die tot aan de grond reikt, met tegen de muur gestapelde kaders. Daarin worden alle thema’s en perioden in het werk van de kunstenaar naast elkaar geplaatst, waardoor een kakofonie van visuele informatie ontstaat waarmee de mentale verzadiging wordt verbeeld die in het hedendaagse leven alomtegenwoordig is. Grote cirkels over hoofd en lichaam en stippen die de figuur besmetten, stellen de mentale informatie voor die de rest van het lichaam overstroomt en zo onze fysieke gezondheid in het gevaar brengt met onze cerebrale obsessies. In draden of lijnen verstrikte figuren nemen verschillende houdingen aan ten opzichte van hun beknelling, nu eens kaarsrecht, dan weer verslagen. Portretten verraden op geen enkele manier de identiteit van de geportretteerde, maar tonen veeleer hun innerlijke gemoedstoestand: ze kijken naar binnen in plaats van naar buiten. Elke figuur lijkt zijn eigen aura te hebben en geeft blijk van onder meer kwetsbaarheid, vriendelijkheid, verwarring en kracht.

  De werken in de twee kamers onder aan de trap gaan niet langer uit van de menselijke figuur, maar gebruiken toch de lijn als vertrekpunt voor alle ideeën. In één kamer hangen kleine polaroidfoto’s, ingelijst en overtekend met Oost-Indische inkt. De foto zal langzaam vervagen, maar de getekende lijnen blijven bestaan. Dit is te vergelijken met ons eigen geheugen, dat details van gebeurtenissen of ervaringen reconstrueert aan de hand van enkele aanwijzingen die we in de loop der jaren hebben bewaard. Het wordt moeilijker verschijnen en verdwijnen uit elkaar te houden, dus moeten we betekenis reconstrueren uit de elementen die de sterkste indruk hebben nagelaten. In het tweede geval gaat het om een reeks van tien tekeningen; samen vormen ze één enkel kunstwerk, dat de muren bedekt. Om dit werk, El Camino, te bekijken moet je je fysiek verplaatsen, door de ruimte lopen om de dichte rasters in je op te nemen die almaar dunner worden. Wie de beroemde Camino de Santiago (Sint-Jacobsroute) aflegt, doet dat vaak niet uit religieuze devotie, maar als een manier om een mentale reis te beginnen, zijn geest te zuiveren en zijn leven opnieuw te overwegen, met een vernieuwde helderheid en een frisse blik. Zo benadert Ronny Delrue ook het tekenen: als een manier om de geest te ontdoen van onnodige informatie en een nieuw perspectief in onszelf te vinden, dat onze ware essentie aan het licht brengt.

  Ronny Delrue (1957, Heestert) woont en werkt in Gent. Zijn solotentoonstellingen omvatten: Ronny Delrue – Correspondances #2, met als curators Carine Fol en Philippe Van Cauteren, CENTRALE for contemporary art, Brussel (2019); Ronny Delrue - Correspondances #1, met als curator Philippe Van Cauteren, S.M.A.K., Gent (2019); Zilverspoor, Drawing Centre Diepenheim, Diepenheim, Nederland (2018); Ronny Delrue, Eté 78, Brussel (2015); Karel, CIAP, Hasselt (2014) en Zeichnungen, Raum für Kunst, Aachen, Duitsland (2010). Zijn groepstentoonstellingen omvatten: Op losse schroeven, collectiepresentatie, Museum Dr. Guislain, Gent (2019); Biënnale van de schilderkunst, Roger Raveelmuseum, Machelen-aan-de Leie (2018); My City, My Studio/My City, My Life, met als curator Philippe Van Cauteren, Kathmandu Triennale, Kathmandu, Nepal (2017); Rien ne va plus! Pictures at an Exhibition - Mussorgsky, met als curator Jean d’Oultremont, Museum van Elsene, Brussel (2016); Secret Passions, Private Flemish Collections, Tripostal, Rijsel, Frankrijk (2014) en Unsichtbare Schatten-Bilder der Verunsicherung, MARTa Herford, Herford, Duitsland (2010).

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  GRATIS tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Elsene

  Aanbevelingen