Cd-release ‘Jola - Hidden Gnawa Music in Brussels’

image - Cd-release ‘Jola - Hidden Gnawa Music in Brussels’

Over

DON 05/03
Ter gelegenheid van een nieuwe cd-release van het Muziekpublique label: ‘Jola – Hidden Gnawa Music in Brussels’ en in het kader van de avonden ‘Spirituele muziek en liederen’, hebben de Brusselse gnawameesters, Maalem genoemd, ermee ingestemd om een mystieke lila-ceremonie met ons te delen. Een genereuze en uitzonderlijke uitnodiging.

De Gnawa zijn afstammelingen van Marokkaanse slaven uit West-Afrika. In de afgelopen twintig jaar heeft een Gnawa-gemeenschap zich geleidelijk aan in Brussel gevestigd. Tijdens een lila (rituele nacht) gaan de Gnawa door middel van hun muziek in trance en proberen een dialoog tot stand te brengen tussen een bezetene -de mamlukines- en de geest die hen beheerst – de mluk. De Lila-nacht heeft verschillende gedeeltes. De Maalem waakt erover dat de liederen in de juiste volgorde gespeeld worden. De lila begint meestal na zonsondergang en is geïnspireerd door de soefitraditie, animisme uit West-Afrika en de berbers.

Al die invloeden horen we duidelijk in de Gnawa muziek terugkomen. De trommelparade ‘ada’ dient als opening voor de ceremonie. De dansen van de koyo (muzikant-danser), sterk verbonden met de ritmes van de trommels, symboliseren de reizen van de slaven in kettingen, die zich te voet, per boot of op kamelen voortbewegen. De muzikanten gaan dan verder met liederen gewijd aan hun West-Afrikaanse origine. Het laatste deel van de lila is gewijd aan de mluks, de geesten, voorgesteld door zeven kleuren. De ceremonie stopt meestal bij de eerste zonnestralen, na de liederen die aan de vrouwen zijn opgedragen.

Drankjes (water, thee) en traditionele maaltijden worden bereid door familieleden van de muzikanten. De bar van Jacques Franck zal uitzonderlijk gesloten zijn. Tijdens de ceremonie wordt het publiek uitgenodigd om op het podium (kussens) rond de muzikanten te zitten.

Programma

18:30 Inleiding tot de lila-ceremonie, uiteenzetting door Hélène Sechehaye (@Pianofabriek)
19:00 Start parade
19:30 Aankomst parade (@Jacques Franck)
20:00 Start lila-ceremonie
24:00 Gedeelde maaltijd

Deel :

Fotogalerij (2)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Wereldmuziek / Traditionele muziek
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 99499
Editer l'événement SEO Espace administration