Dubuffet en het Matiërisme

Tentoonstelling » Galerij

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Dubuffet en het Matiërisme

  Galerie de la Béraudière is verheugd haar tentoonstelling ‘Dubuffet en het matiërisme’ te heropenen.

  De naoorlogse periode is rijk aan nieuwe stromingen in de beeldende kunst en verschillende kunstenaars, zoals Jean Dubuffet (1901-1985) en Jean Fautrier (1898-1964), verwerpen de gevestigde culturele waarden en willen dat hun werken leven en vervolgens vergaan, zoals het leven zelf.

  In hun creaties gebruiken ze allerlei ongewone materialen, zoals zand, grind, pek, asfalt, … Ze vatten kunst op als een creatief proces waarvan de toeschouwer het ontstaan moet kunnen herbeleven, dankzij de sporen die de kunstenaar achterlaat: krassen, insnijdingen, afdrukken, … Maar hij moet ook emoties voelen wanneer hij geconfronteerd wordt met de kracht van het gebaar en de bewerking van de materie.

  Een ander groot kunstenaar uit het matiërisme, een kunstbeweging die zich in Europa verspreidde eind jaren 40 en begin jaren 50, is de Spanjaard Antoni Tapiès (1923-2012). Hij bewondert Jean Dubuffet en beschrijft zijn werken als “slagvelden waarop de verwondingen oneindig zijn”. Via het medium drukt hij diepte, licht en schaduw uit, maar ook het geweld en de woede van een volk dat uit zijn assen herrijst.

  Deze kunstenaars zijn niet de eerste die nieuwe bewerkingen van het oppervlak verkenden. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog gebruikten surrealistische schilders, zoals Max Ernst, Joan Miró of André Masson, materialen die meer spontaneïteit toelieten. Deze kunstenaars, gulzig op zoek naar nieuwe ervaringen en verzot op wat onzin in de kunst, wilden de toeschouwer desoriënteren. Deze aanpak blijkt vandaag nog steeds actueel en Galerie de la Béraudière nodigt u uit om de tactiele kwaliteiten te komen (her)ontdekken van een selectie werken van deze moderne meesters.

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  GRATIS tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Brussel