Cecile Massart, Sarcophagi, Radioactive Waste

image - Cecile Massart, Sarcophagi, Radioactive Waste

Over

De cultuur van het oude Egypte is verdwenen in 30 voor Christus maar laat nog steeds vele mysteries na, twee millennia na het uitsterven ervan. Het hoogradioactieve afval dat in de afgelopen decennia is geproduceerd en ondergronds is opgeslagen, zal honderdduizenden jaren nodig hebben om te vergaan. Met besef in het achterhoofd, hoe kan de informatie van dit nieuwe landschap op een duurzame manier worden overgedragen? Het werk van Cécile Massart probeert al 25 jaar een antwoord te geven op deze vraag. Met SARCOPHAGI stelt de kunstenaar voor om een levende, actieve nucleaire cultuur te creëren, die met elke generatie wordt gereactiveerd om de herinnering te behouden zodat ze de evolutie van de menselijke culturen kan overleven.

Daartoe moet de informatie van de nucleaire beheersagentschappen worden gediversifieerd op het vlak van media en verspreidingsmethoden. Hier krijgen alle vormen van kunst hun belang en het is vanuit dit idee dat de tentoonstelling in de Botanique is opgezet, waarin archiefstukken van nucleaire onderzoekscentra, tekeningen, schilderijen, foto’s, video’s en installaties worden samengebracht. Op de avond van de vernissage wordt de kunstenares omringd door verschillende deskundigen - ingenieurs van de ONDRAF-NIRAS, filosofen, journalisten, onderzoek(st)ers van het SCK-CEN, kunstenaars, enz. - om de fundamentele concepten van deze cultuur met het publiek te delen.

In 2000 stelde Cécile Massart met het project “Future Reality - Belgian Site in 2020” de kwestie van de Tijd aan de orde en uitte ze haar bezorgdheid over het beheer van laagradioactief afval in België. Vandaag, 20 jaar later, begint de NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) in Dessel met het bepalen van de locatie en het plannen van de bouw van gebouwen om dit afval bovengronds op te slaan. Via haar tentoonstelling in de Botanique nodigt Cécile Massart u uit om uw reflectie over de Belgische situatie en het grondgebied ervan te verdiepen.

Een boek werd gepubliceerd ter gelegenheid van de tentoonstelling van Cécile Massart van La Lettre volée - SARCOPHAGI - RADIOACTIVE WASTE.

Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Varia
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 86816
Editer l'événement SEO Espace administration