Het nieuwstedelijk Lied

Concert » Varia

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Over Het nieuwstedelijk Lied

  Lied is roadmovie en familierelaas in één. 15 jaar na de première van Lied brengt Het nieuwstedelijk dit pareltje weer op scène.

  Een man zit met zijn gezin ergens in het Zuiden. Maar dan knapt er iets. Hij raapt alles bijeen en vertrekt. Door de nacht. De weg doorheen het landschap wordt een rit langs zijn herinneringen. Flarden. Flashes. Van hoe het was. Of van hoe hij wou dat het was. Als hij thuiskomt, draagt hij een kind op zijn arm. Iemand sterft.

  Kris Cuppens deelt een bijzondere geschiedenis met Het nieuwstedelijk. Hij stond in 1998 aan de wieg van de Queeste en maakte er de bejubelde voorstelling Vaderland. Vanaf 2001 dook Kris voortdurend op bij Braakland/ZheBilding, waar hij onder meer in 2005 Lied maakte. In 2011 volgden Adem en de kindervoorstelling Klopterop (co-productie Bronks). In al zijn theaterwerk vertrekt Cuppens vanuit zijn eigen familiegeschiedenis. In 2016 maakte Suze Milius bij Het nieuwstedelijk met Zwischen een voorstelling over én met de familie Cuppens.

  Zoals Kris put uit zijn persoonlijke parcours, legt Geert Waegeman voor deze voorstelling een weg af door zijn eigen muzikale geschiedenis. Tekst en muziek samen vormen zo een bijzonder lied.

  Lied werd bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2006, in datzelfde jaar werd Kris Cuppens met Lied genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor de Podiumkunsten.

  Lied is een oneindig tedere voorstelling waarin acteur/auteur Kris Cuppens in onweerstaanbaar sappig Limburgs, het relaas doet van drie generaties familieleden. Alleen en kwetsbaar staat hij op scène, enkel in dialoog met de soundtrack van de immer discrete multi-instrumentalist Geert Waegeman: een kleinood om te zien én te lezen. (Evelyne Coussens, De Morgen n.a.v. TAZ 2012)

  Een heel intieme vertelling: de familiebeelden die voorbijflitsen, zijn zowel hard als teder, vlijmscherp en dan weer lieflijk zacht. Het is verrassend hoe de muziek soms prachtig samenvalt met wat de acteur Kris Cuppens vertelt: de titel van die voorstelling is niet toevallig Lied. Je zit verrast te kijken en te luisteren naar die symbiose tussen acteur en muzikant en naar die uiterst authentieke en overrompelende, eerlijke getuigenis van auteur en acteur Kris Cuppens. (Pol Arias, Radio 1)

  Een zeer persoonlijke, autobiografische tekst over het ogenschijnlijke modale leven van een veertiger met een licht overgewicht. Cuppens hanteert een pen van ontroerende eerlijkheid en warmte. Krachtige beelden wisselt hij af met emotionele accenten, nooit valse emotie: de vader die zijn vader bijstaat in de laatste uren. Op die manier wordt de autobiografie een kroniek van vier generaties, waarin de oorlog, flamingantisme en mijnstakingen doorsijpelen. (Wilfried Eetezonne, De Morgen)

  Kris Cuppens brengt met Lied letterlijk en figuurlijk de rol van zijn leven. De scheiding, het vaderschap, de lichamelijk zware fietstochten - dit is een tekst voor echte venten. (Mark Cloostermans in De Standaard)

   
  Tickets
  MA 17.05.21
  20:15

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : Concert

  Andere evenementen : Genk