image - Bestiary 2020

Over

MARUANI MERCIER presenteert met trots Francesco Clemente’s tweede solotentoonstelling in onze gallerij met zijn series A Ford in the River en Bestiary 2020.

De nieuwste serie van Francesco Clemente, Bestiary 2020, bestaat uit 14 mythische werken geïnspireerd op het bestiarium. Afkomstig uit de oudheid, werden bestiaria populair in de Middeleeuwen door de geïllustreerde delen waarin de verschillende dieren en rotsen beschreven. De natuurlijke historie en illustratie van elk beest ging meestal gepaard met een morele les. Dit weerspiegelde het geloof dat de wereld zelf het Woord van God was en dat elk levend wezen zijn eigen speciale betekenis had.

De vijf doeken van de series A Ford in the River, geschilderd in levendige tinten, variërend van intense oranje en gele tinten, die doen denken aan de kleuren bij zonsopgang, tot de meest subtiele en delicate mauves en roze van de lucht in de schemering, tinten die alleen volledig persoonlijk kunnen worden ervaren, en ontsnappen aan een passende beschrijving in woorden, bevestigd de status van de kunstenaar als een van de beste coloristen van deze tijd.

Bijna versluierd door dunne lijnen van druipende kleuren, markeren contrasterende lijnen de silhouetten van twee figuren, die - door de verkleining van hun vorm en ondermijnd door de aanwezigheid en verleiding van het kleurenpalet - elke duidelijke categorisering ontkennen: ze zijn ook niet duidelijk herkenbaar als mens noch vrouw, noch geven ze aanwijzingen over het behoren tot een specifieke etnische groep of leeftijdsgroep - ze kunnen zelfs dezelfde persoon vertegenwoordigen op verschillende leeftijden, als een vorm van het opnieuw bezoeken en ondervragen van een voormalig of toekomstig zelf. De sterke lijnen staan in contrast met de zachtheid van de gemoduleerde tinten en balanceren de compositie tussen de verleiding van puur abstracte kleurvelden en het verhaal dat door de twee figuren wordt verteld.
Francesco Clementes ‘werk is beschreven als een moderne herwaardering van het geheimzinnige, in zijn traditionele zin:’ Ontdaan van zijn politieke verheerlijking (...), speelde het geheimzinnige voor populaties zonder ons vocabulaire van psychologie en sociologie een cruciale rol bij het passen zich aan pijn en crisis aan door hen te helpen zowel een individuele als een collectieve mentale focus te kanaliseren om onrust en conflict om te zetten in groei en evolutie (...). Het was in de eerste plaats de taal waarmee mensen uit het verlies en de ondergang kwamen met een hernieuwd besef van wat werd genoemd, en voor velen wordt het nog steeds, het heilige. Want het heilige is eigenlijk niet meer dan een verhoogde gevoeligheid voor de manieren waarop de natuur het mogelijk maakt om te overleven tegen alle verwachtingen in ”.

Op dit ongekende moment in de tijd, wanneer de wereld tegelijkertijd te maken heeft met een wereldwijde pandemie en het achterstallige verhoogd bewustzijn van het bestaand van veel sociale onrechtvaardigheid, wordt de intieme en sensuele interactie van de twee figuren een symbool van wat risico loopt verloren te gaan door de fysieke, mentale en ideologische afstand die aan ons is opgelegd of vorm heeft gekregen. De twee figuren, samengevat tot de meest eenvoudige weergave van een menselijke vorm, gesitueerd in een puur kleurenrijk, kunnen ons een herinnering geven aan waar we het heilige in het leven kunnen vinden in deze tijden van uiterste onzekerheid en onrust.

Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Galerijen
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 91426
Editer l'événement SEO Espace administration