Solotentoonstelling Kristof Van Heeschvelde, Zoete Broodjes

Tentoonstelling » Schilderijen

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Solotentoonstelling Kristof Van Heeschvelde, Zoete Broodjes

  Kristof Van Heeschvelde (°1979) is een typische autodidact. Het blijft bepalend voor hoe hij kunst ziet en benadert. Na zijn studies interieurarchitectuur en een bescheiden carrière in de sport, besloot hij zijn creativiteit aan te scherpen tegen het mes van de beeldende kunst. Het resultaat is tweeërlei: enerzijds is er het rigoureuze discipline waarmee hij dag in dag uit met zijn doeken bezig is; anderzijds is er de speelse serendipiteit van zijn alledaagse observaties die hij naar het canvas vertaalt. Van Heeschvelde combineert op unieke wijze rake observaties van onze dagelijkse werkelijkheid met een collectief onderbewustzijn en raakt daarbij het snijpunt tussen ‘condition humaine’ en het (on)heimelijke gevoel van heimwee naar een (on)bestaande heimat.

  De keuze om grote werken te maken die bovendien niet ingekaderd of opgespannen worden, is bij Van Heeschvelde uitgegroeid tot een wezenlijk kenmerk van zijn oeuvre. Je voelt dat de materie bij het ophangen moet ontspannen, letterlijk en haast ook figuurlijk. Zijn werken vormen vaak de weerslag van een collage in en uit het hoofd: door nauwgezet de mens in zijn wereld te observeren ontstaat bij Van Heeschvelde mentaal een verwerkingsproces waaruit hij vervolgens interpretaties put die hij schildert uit het hoofd. Hij maakt steeds minder gebruik van technologie om te creëren en keert op die manier terug naar de oerpraktijk van het tekenen, het schetsen. Eens uit het hoofd van de kunstenaar en op het doek, zet de mentale wisselwerking zich door zodat er sprake is van een soort dialectiek in het creatieproces. Een proces waarbij de toeschouwer een prominente rol speelt. Van Heeschvelde provoceert zijn publiek zonder te moraliseren. Hij plaatst de toeschouwer voor een spiegel zonder enige voorafname. Hij voert voorwerpen en personages op, zoals we die herkennen in de onbesuisde hoekjes en kantjes van onze maatschappij maar die we ons vooral verbeelden in ons innerlijke zelf.

  Een ander kenmerk in het oeuvre van Van Heeschvelde is zijn kleurenpalet. Hij schildert met kleuren op ironische wijze: de kleuren in zijn werken zijn hem eigen en tegelijk ook niet. In zijn (a)typische coloriet schuilt met andere woorden het begin van een dialoog, van een conversatie. Dat maakt zijn schilderijen telkens opnieuw tot een plastisch symposium waarbij verhaal, context, kleur, vorm en techniek vermengen tot even originele als clichématige beelden. Beide hebben we vandaag en ook morgen nog hard nodig.

  © 2019, Tom De Mette (research coordinator HISK) | Foto: Tim Gyselbrecht

  Photos de Solotentoonstelling Kristof Van Heeschvelde, Zoete Broodjes

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  De meest boeiende gratis tentoonstellingen

  Andere evenementen : Cultuurcentrum De Ververij - Wolvestraat

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Ronse