Elke Van Kerckvoorde Bounding Box

image - Elke Van Kerckvoorde Bounding Box

Over

‘BOUNDING BOX’

De term, Bounding Box, gekend van grafische tekenprogramma’s, waarbij ruimtelijkheid wordt verworpen en omgezet naar een tweedimensionaal object, trekt al geruime tijd mijn aandacht.

Vanuit een blijvende interesse in verpakking en kartonnen dozen, link ik deze term voortdurend aan het visuele beeld van een doos, die zich als ruimtelijk object, als sculptuur, laat tonen, wat in sterk contrast staat met de definitie van een Bounding Box. Een Bounding Box functioneert
als een denkbeeldige doosvorm om een voorwerp heen, waarbij de minimale breedte en hoogte van een object wordt ingesloten, zodat het object kan gedraaid, verplaatst worden, enz.

Zowel de technische aspecten van de term Bounding Box, alsook de fictieve beeltenis die ik er zelf aan verleen, gebruik ik als uitgangspunt voor de gelijknamige tentoonstelling.

Het penseel, het palet en de tube zijn de drie objecten die, door hun eenvoud en herkenbare uitstraling, functioneren als de symbolen, de wapens, het gereedschap van een schilder.
Zij kregen elk een gezeefdrukte verpakking, ontworpen en geïnspireerd op de vormelijke elementen dat deze instrumenten dragen. De doosjes geven deze beeltenissen vorm wanneer ze als plattegrond van de objecten worden opgesteld. De doosjes worden een driedimensionale sculptuur die een tweedimensionale indruk geeft. Het object en het platte vlak worden één.

Omdat het stilleven nog steeds als een van de grote thema’s wordt beschouwd in de traditie van de schilderkunst, gebruikte ik de gezeefdrukte sculpturen als onderwerp in dit thema. Het lang en precies procedé van het schilderen ervan zorgt ervoor dat het beeld langzaam, kleur voor kleur, wordt opgebouwd in tegenstelling tot de snelheid van het digitaal tekenen, alsook het drukken van de sculpturen, daar zeefdruk vaak nog als een semi-industriële druktechniek wordt beschouwd.

Het schilderen wordt een ongewone reproductie techniek die de vlakheid en scherpe lijnen van de zeefdruk overneemt. Niet alleen de grens tussen schilderkunst en reproductiekunst vervaagt, maar ook de volgorde ervan kan in vraag gesteld worden.

De tentoonstelling Bounding Box toont 824 kartonnen verpakkingen, waarvan 359 met de hand gezeefdrukt, die zich als vrijstaande sculpturen in de ruimte tonen en waarvan de plattegronden zich op een schilderwerk afbeelden. De grafische ontwerpen werden vertaald tot 3 monumentale schilderwerken. Een reeks van 5 stillevens refereert naar de traditie van de schilderkunst, ondanks deze al de plastische eigenschappen en methodische technieken verwerpt.
Elke Van Kerckvoorde 01/2021

De Ziener, Stationsstraat 55, 1730 Asse-www.deziener.be-info@deziener.be-open vrijdag t/m zondag van 15 tot 18 uur en op afspraak.

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Galerijen
Nog meer evenementen Vlaams-Brabant
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 86938
Editer l'événement SEO Espace administration