Het Museum van het Kapitalisme

Tentoonstelling » Museum

Praktische informatie

Over Het Museum van het Kapitalisme

Het Museum van het Kapitalisme, opgericht door een burgercollectief in 2012, omvat verschillende initiatieven, waaronder een tweetalige (NL/FR) reizende tentoonstelling over ons economisch en cultureel systeem, toegankelijk voor iedereen vanaf 15 jaar. Het doel is om een ruimte te bieden voor reflectie en discussie rond dit complexe systeem dat ons leven structureert, en om bestaande alternatieven in België en wereldwijd voor te stellen.

Wat is er te vinden in het Museum van het Kapitalisme? Oorsprong, hoop, beperkingen en alternatieven van het kapitalisme: de vier zalen van de tentoonstelling keren terug naar de fundamenten van een systeem dat vaak wordt genoemd maar zelden wordt uitgelegd. Het kapitalisme wordt besproken in relatie tot verschillende thema's zoals voeding, gezondheid, cultuur, consumptie, milieu, financiën, enz. Om de bezoekers in staat te stellen om over deze onderwerpen van gedachten te wisselen, zijn er videofragmenten, teksten, rollenspelen, getuigenissen en activiteiten.

Het project, geëngageerd maar niet partij-gebonden, wil een vorm zijn van levenslang leren en baseert zich op uitwisselingen tijdens rondleidingen die worden georganiseerd voor scholen, verenigingen alsook het grote publiek. Individuele bezoeken zijn natuurlijk ook mogelijk en zijn net zo inspirerend, mede dankzij de brochures die beschikbaar zijn in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Duits, Arabisch en Italiaans. Onze wens is dat, aan het einde van het bezoek, elke persoon beter uitgerust vertrekt om zich ten volle te laten gelden in zijn burgerschap.

Tot nu toe hebben meer dan 25.000 personen, evenals honderden scholen, de tentoonstelling bezocht, gespreid over 14 edities: Namen (2014), Sint-Gillis (2015), Gent (2015), Laken (2016), Bergen (2017), Anderlecht (2018), Luik (2018), Aarlen (2018), Louvain-la-Neuve (2019), Moeskroen (2019), Brussel-Stad (2019), Gembloux (2019), Rochefort (2019) en Verviers (2020). De volgende haltes zijn Charleroi in januari-maart 2021 en Welkenraedt in april-mei 2021.

Photos de Het Museum van het Kapitalisme

Gerelateerde thema's

Opmerkingen

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór verzending
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen
Meer commentaren weergeven

Tentoonstellingen die je deze winter kan bezoeken

Andere evenementen : Tentoonstelling

Andere evenementen : Elsene