Nieuws of geen nieuws, dat is de vraag #1 Wie bepaalt wat nieuws is? arsenaal/Lazarus & gasten (online / livestream)

image - Nieuws of geen nieuws, dat is de vraag #1 Wie bepaalt wat nieuws is? arsenaal/Lazarus & gasten (online / livestream)

Over

In 1787 schreef Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers van de Vs: ‘Als ik zou moeten kiezen tussen een regering zonder kranten of kranten zonder regering, dan zou ik geen moment mogen aarzelen om het tweede te kiezen – maar dat betekent wel dat iedereen die kranten zou moeten ontvangen en in staat zou moeten zijn ze te lezen.’ Het mag wel duidelijk zijn dat Jeffersons verwijzing naar kranten vandaag met heel wat andere media uitgebreid moet worden, maar de basisstelling blijft: zonder informatieve media, geen representatieve regering.

De vraag is echter of media hun opdracht waarmaken. Wat is de realiteit van nieuws, van redacties en van de algoritmes die bemiddelen tussen feit, journalist en publiek ? Hoe bepaalt het nieuws onze kijk op de wereld, hoe voedt het onze verbeelding, wat doet het met onze burgerzin en creativiteit ? Met die vragen gaat Arsenaal/lazarus een jaar lang aan de slag. Met artistieke producties en verdiepende debatten. Want het recht om te weten en de plicht om te berichten hangen samen met de kwaliteit van ons (samen)leven.

---

1ste debatavond – Wie bepaalt wat nieuws is ?

Media liggen in toenemende mate onder vuur. Voor rechtspopulisten zijn ze the Enemy of the People. Voor anderen zijn ze de lakeien van de macht of de status quo. Maar weten we eigenlijk wel hoe media bepalen wat nieuws is, en wat niet ? Wie doet dat en waarom ? Daarom gaan we het gesprek aan met twee hoofdredacteurs: Seada Nourhussen (Oneworld.nl) en Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad), met een bijkomende tussenkomst van Angela Quintal (Committee to Protect Journalists) vanuit Zuid-Afrika. Want de strijd om het nieuws is een van de belangrijkste politieke fronten voor de toekomst.

Met breaking art als afsluiter: Lisette Ma Neza wrapt en slamt alle informatie van de avond samen in kant-en-klare poëzie.

---

Deze debatavond maakt ook deel uit van een onderzoek voor de voorstelling 21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld door theatermaker Nico Boon.

---

Debatavond 2: dinsdag 12 oktober 2021 om 20u15 - De waarheid, niets dan de waarheid?
Over nepnieuws, kritische media, postmoderne twijfel en de complotten die onthuld moeten worden.
Meer info en namen van gasten volgen later.

Debatavond 3: donderdag 3 februari 2022 om 20u15 - Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven?
‘Snelheid is vaak onze grootste vijand’, zei de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh.
Een debat over het belang van nieuws moet dus ook gaan over trage journalistiek, het belang van geschiedenis en analyses, de aantrekkingskracht van scoren en prijzen jagen, de ingewikkelde relatie tussen lezer en journalist…
Meer info en namen van gasten volgen later.

---

met Lisette Ma Neza, Seada Nourhussen, Liesbeth Van Impe en Angela Quintal
---
een organisatie van Arsenaal/Lazarus, i.s.m. Gie Goris en Thomas More hogeschool

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Theater / Spektakels > Professioneel
Nog meer evenementen Mechelen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 85495
Editer l'événement SEO Espace administration