Hanane El Farissi | In the Way of Transmuting

Tentoonstelling » Galerij

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Hanane El Farissi | In the Way of Transmuting

  In haar eerste samenwerking met MLF l Marie-Laure Fleisch stelt Hanane El Farissi het soloproject In the Way of Transmuting voor. Voor haar sculpturale werk, installaties en performances vertrekt deze HISK-afgestudeerde van voorwerpen en alledaagse gebaren. De drijvende krachten van haar artistieke benadering zijn individuele ontwikkelingen, wat hen bepaalt en het geheugen. Via diverse media maakt ze gebruik van stereotypen en representatiewijzen, maar ook van triviale of anekdotische voorstellingen, waarmee ze vragen stelt bij de waarden achter onze hedendaagse manier van denken.

  De praktijk van Hanane El Farissi kan gezien worden als een eindeloze verkenning. Geïnspireerd door de ordinaire details die ons omringen zoekt de kunstenares naar sporen van menselijk geweld. Dit onderzoek, dat net zo goed teruggaat op het dagelijks leven als op de kunstgeschiedenis, heeft tot doel onze identiteit en ons verleden te onthullen. Het komt tot stand door bestaande voorwerpen te vervormen, waardoor hybride, meerduidige kunstwerken ontstaan. Deze creaties dragen een – hedendaags en historisch – verhaal uit, maar ook dubbelzinnigheid. Op die manier brengt El Farissi tegenstrijdigheden aan het licht en helpt ons te na te denken over de samenleving.

  In haar tekeningen, gemaakt met een verdunde achtergrond, blauwe pen en details in bladgoud, zet El Farissi vaak architecturale delen neer. De kunstenares speelt met verschillende tijdsduren tijdens haar iconografische onderzoek en zoekt naar trauma’s die de mensheid in de geschiedenis heeft doorgemaakt en die onze steden hebben getransformeerd. Het onschuldige aspect van de werken staat in feite voor gebeurtenissen uit het verleden, toen menselijk ingrijpen altijd iets te maken had met waanzin, dat ons heden dus blijvend heeft beïnvloed. Deze gelaagde voorstelling biedt een kijk op geweld en de mechanismen daarvan, maar ook hoe het in de loop der tijden werd voorgesteld.

  Een tweede reeks werken bestaat uit boeken voorstellende sculpturen, uitgevoerd in lood en bladgoud. De kunstenares verwijst naar de steen der wijzen, die onedele metalen – hier gekoppeld aan tekeningen en poëzie – in goud verandert. Tussen woord, beeld en materie in wil de kunstenaar het oorspronkelijke concept ontregelen om er een soort spiritualiteit en een nieuwe redenering aan te geven. El Farissi geeft wreedheid weer op delicate en gevoelige wijze, wat ook tot uiting komt in de fijne, bijna bevende blauwe lijnen van haar tekeningen. Bedoeling is niet om het geweld van onze soort aan te tonen, want dat hoeft niet langer, maar wel om te trachten te begrijpen hoe we weer uit onze ruïnes kunnen verrijzen.

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  De meest boeiende gratis tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Elsene