Chiharu Shiota, Living Inside

Tentoonstelling » Galerij

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Over Chiharu Shiota, Living Inside

  Zoals voor veel kunstenaars betekende de pandemie voor Chiharu Shiota een kans om na te denken over de huiselijke ruimte en de familiecocon. Living Inside brengt voor het eerst een reeks intieme en delicate werken samen die draaien rond de notie 'huis', en de fragmentatie van onze dagelijkse realiteit.

  De Japanse kunstenares, wereldwijd beroemd voor haar spectaculaire installaties met opgespannen draden, moest in 2020 – voor het eerst in bijna 15 jaar – even haar niet-aflatende omzwervingen stopzetten. Shiota mocht Berlijn, waar ze sinds vele jaren woont, niet verlaten. Die bruuske pauze heeft tal van haar thema's nieuw leven ingeblazen: immobiliteit bijvoorbeeld, maar ook stilte, opsluiting – de onzekerheid van het lot.

  De vraag naar de onzichtbare relaties tussen wezens, ziekte en transcendentie obsedeert Chiharu Shiota al geruime tijd. In Galerie Templon in Brussel toont ze een gloednieuwe reeks sculpturen. De nieuwe werken, gebaseerd op poppenhuizen, miniatuurmeubels of raamkozijnen, spelen met het idee van schaal, herinnering, en de geheime link tussen het zijn en alledaagse voorwerpen.

  In echo hierop toont een reeks nieuwe tekeningen, gemaakt in de eenzaamheid van het plotseling lege atelier, de relaties tussen raadselachtige figuren. Schaduwen zitten gevangen in aanzwellende golven of spiralen, en zijn verbonden door rode of zwarte draden – een metafoor voor de verbindingen tussen de geesten.

  Met deze tegelijk geruststellende en verontrustende, quasi-gekristalliseerde miniatuurwerelden Chiharu Shiota nodigt ons uit om terug te blikken op dit laatste buitengewone jaar. Zoals ze zelf zegt: 'We zijn met elkaar verbonden, aangezien we allemaal in dezelfde situatie verkeren. Iedereen zit thuis naar zijn meubels te kijken en stelt zich vragen over de buitenwereld, die op dit moment gereduceerd is tot een herinnering.' Zo onderzoekt ze, met een bitterzoet werk, de codes van een leefruimte die nu drastisch beperkt is, maar die binnenkort misschien gevuld zal zijn met (vandaag nog uit te vinden) mogelijkheden.

  Chiharu Shiota werd in 1972 geboren in Osaka. Sinds 1999 woont en werkt ze in Berlijn. Na een opleiding schilderkunst aan de Kyoto Seika University, wendde ze zich tot performance, waarna ze haar artistieke studies in Duitsland voortzette. Shiota is internationaal erkend en stelt al zo'n twintig jaar tentoon. In 2015 vertegenwoordigde ze Japan op de Biënnale van Venetië.

  Haar werk was het voorwerp van talrijke solotentoonstellingen. Daaronder, in 2018, The Butterfly Dream in het Museum of Kyoto; The Distance in Göteborgs konstmuseum; Embodied in de Art Gallery of South Australia in Adelaide, en Where are we going? in Bon Marché in Parijs. In 2019 was er Beyond Memory in de Gropius Bau in Berlijn, en The Soul Trembles in het Mori Art Museum in Tokyo. In 2020, Push The Limits in de Fondazione Merz in Turijn; The Dark Side – Chi ha paura del buio? in Musja in Rome, en Counting Memories in Muzeum ?l?skie in Katowice. Er vond verleden jaar ook een rondreizende retrospectieve van haar werk plaats in de Queensland Art Gallery & Gallery of Modern Art, en in het Museum of Modern and Contemporary Art in Nusantara (Indonesië).

  Van 26 februari tot 9 mei 2021 wordt haar werk gepresenteerd op de 13de editie van de Gwangju Biennale in Zuid-Korea, en tot 4 juli 2021 op de groepstentoonstelling STILL ALIVE. Werke aus der Schenkung Sammlung Hoffmann in het Albertinum in Dredsen.

  Vermelden we tot slot enkele recente en nog lopende solotentoonstellingen: Linhas da Vida - Lifelines in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro (13 november 2019 tot 27 januari 2021); Connected to Life in het Zentrum für Kunst und Medien in Karsruhe, nog tot 11 juli 2021; Direction of Consciousness in het Domaine de Chaumont-sur-Loire, tot 1 november 2021; Holding the Universe in the Hand (duo-expo met Leiko Ikemora) in de Kenj Taki Gallery in Nagoya, tot 20 mei 2021, en The Soul Trembles in het Taipei Fine Arts Museum, nog tot 22 augustus 2021.

  Langetermijn-installaties van Shiota zijn te bezichtigen in het Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa in Wellington (The Web of Time) en in het Towada Art Center in Aomori (Memory of Water).

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  De meest boeiende gratis tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Sint-Gillis