Nieuws of geen nieuws, dat is de vraag #3 Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven? – Arsenaal/Lazarus & gasten

Theater / Spektakel » Professioneel

Over Nieuws of geen nieuws, dat is de vraag #3 Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven? – Arsenaal/Lazarus & gasten

In 1787 schreef Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers van de VS: ‘Als ik zou moeten kiezen tussen een regering zonder kranten of kranten zonder regering, dan zou ik geen moment mogen aarzelen om het tweede te kiezen – maar dat betekent wel dat iedereen die kranten zou moeten ontvangen en in staat zou moeten zijn ze te lezen.’ Het mag wel duidelijk zijn dat Jeffersons verwijzing naar kranten vandaag met heel wat andere media uitgebreid moet worden, maar de basisstelling blijft: zonder informatieve media, geen representatieve regering.

De vraag is echter of media hun opdracht waarmaken. Wat is de realiteit van nieuws, van redacties en van de algoritmes die bemiddelen tussen feit, journalist en publiek? Hoe bepaalt het nieuws onze kijk op de wereld, hoe voedt het onze verbeelding, wat doet het met onze burgerzin en creativiteit? Met die vragen gaat ARSENAAL/LAZARUS een jaar lang aan de slag. Met artistieke producties en verdiepende debatten. Want het recht om te weten en de plicht om te berichten hangen samen met de kwaliteit van ons (samen)leven.

---

Deze debatavonden maken ook deel uit van een onderzoek voor de voorstelling 21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld door theatermaker Nico Boon.

---

De eerste debatavond met als uitgangspunt ‘Wie bepaalt wat nieuws is?’ organiseerden we op dinsdag 30 maart (door corona via livestream). Met gasten Seada Nourhussen (Oneworld.nl), Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad) en een bijdrage vanuit Zuid-Afrika van Angela Quintal (Committee to Protect Journalists). En met Lisette Ma Neza als breaking art afsluiter.

---

Debatavond #2 - De waarheid, niets dan de waarheid?
di 12 oktober om 20u15

Over nepnieuws, kritische media, postmoderne twijfel en de complotten die onthuld moeten worden.
Meer info en namen van gasten volgen later.
Ander tickettarief dan standaard ticketprijzen: 7 euro / 3 euro (-26 jaar).

Debatavond #3 - Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven?
do 3 februari om 20u15

‘Snelheid is vaak onze grootste vijand’, zei de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Een debat over het belang van nieuws moet dus ook gaan over trage journalistiek, het belang van geschiedenis en analyses, de aantrekkingskracht van scoren en prijzen jagen, de ingewikkelde relatie tussen lezer en journalist…
Meer info en namen van gasten volgen later.
Ander tickettarief dan standaard ticketprijzen: 7 euro / 3 euro (-26 jaar).

---

TIPS

Zin in een theatervoorstelling die balanceert op de grens tussen waarheid en fictie?
Kom in najaar 2021 kijken naar Iemand moet het doen van LAZARUS & Robbin Rooze!

Wat denk je van een ontspannende avond vol nieuws en satire?
Kom op dinsdag 21 december 2021, dinsdag 1 februari en/of dinsdag 24 mei 2022 naar de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag!

Interesse in nieuws en verhalen van over de hele wereld?
Kom in voorjaar 2022 kijken naar 21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld van Nico Boon & ARSENAAL!

---

een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS, i.s.m. Gie Goris en Thomas More hogeschool
---
beeld Laura Joukes

Opmerkingen

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór verzending
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen
Meer commentaren weergeven

Andere evenementen : Arsenaal / Lazarus

Andere evenementen : Theater / Spektakel