Paradis / Matchombe

Theater / Spektakel » Dans

Praktische informatie

Over Paradis / Matchombe

Roxette Chikua en Michel Kiyombo stroomden de sector binnen via het Mestizo Arts Platform. Met de steun van kunstZ maakten ze twee spectaculaire podiumcreaties waarin ze hun Congolese roots aankaarten en op zoek gaan naar antwoorden op allerlei levensvragen. Hun performances worden getoond in de vorm van een Double Bill.

Roxette Chikua geeft met ‘Paradis’ een stem aan de jonge, zwarte vrouw, de vluchteling, het kind dat zonder identiteit acht jaar lang een nomadisch bestaan leefde in de straten van Brussel, met enkel een droom en zichzelf.

‘Paradis’ is een solo-dansperformance in een afro-futuristische sfeer waarbij Roxette Chikua vertrekt vanuit haar eigen verhaal en de toeschouwer aan de hand van zang, dans en mode meeneemt in haar identitaire zoektocht. Ze brengt haar verhaal in de vorm van een parodie omdat ze gelooft dat over moeilijke thema’s met humor gesproken mag worden. Samen met haar ontdekt en herkent haar publiek de verschillende dimensies van een jonge gekleurde vrouw die haar eigen leven wil vormgeven door los te breken van al wat de maatschappij als ‘het normale’ beschouwt.

Roxette Chikua is autodidact. Ze ontwikkelde zich tot artieste via deelname aan tal van projecten van kunstZ, Fameus, Moving Ground, Toneelhuis, Roestgroep, … Ze was reeds te zien in voorstellingen als ‘From Cat Evil to Worse’ (Moving Ground), ‘Open Cloth’ (VIEWPOINT), ‘Not One Of Us’ (kunstZ) en werkte als coach tijdens ‘The Swing’. In 2020 deed Chikua als maker en speler mee aan het kunstZ-project ‘Verboden Liefdes’. In 2021 zal ze als danser te zien zijn in de productie ‘KAPOT’ van Tuning People. Ze is in vele stijlen en disciplines thuis, gaande van choreografie, dans en songwriting tot theater. Met het ‘afrofuturisme’ als inspiratie zoekt ze naar eigen bouwstenen en vormen om haar verhaal te vertellen.

Concept en spel: Roxette Chikua
Coach dans: Sandra Delgadillo
Kostuum: Elif Korkmaz
Producer muziek: Youniss Ahamad

‘Matchombe’ is een dansvoorstelling waarin Michel Kiyombo terugblikt op zijn eigen jeugd in Congo en zijn thuiskomen in België, terwijl hij ondertussen het vaderschap ontdekt. Op het podium vertelt hij het verhaal van zijn geboorte en hoe hij als klein, kwetsbaar wezen op aarde kwam. Door middel van dans groeit hij uit tot de man die hij vandaag is. Maar wat rest er nog van de broosheid en kwetsbaarheid in hem nu hij zelf vader is?

Michel Kiyombo is maker, danser en acteur. Hij volgde een intensieve danstraining bij Faustin Linyekula, en zijn solo ‘Masu Kaino’ werd ondersteund door kunstencentrum Les Studios Kabako (Congo). Daarnaast danste Michel mee in ‘Toxuvan Momar N’Diaye’, in ‘Debout’ van Djino Alolo, in ‘Le manteau’ van Tchekpo Dan Agbetou. In België was Michel te zien in ‘Le sacre du Printemps’ (les ballets C de la B), ‘Sur les traces de Dinozord’ van Faustin Linyekula. Hij co-choreografeerde de herwerking van ‘Giselle’ van Akram Khan in samenwerking met kunstZ en geeft dansworkshops in De Grote Post.

Concept en spel: Michel Kiyombo
Muziek: Youness Unik
Coaching: Tijen Lawson en Greet Vissers
Vertaling: Greet Vissers en Somalia Williamson
Productie: kunstZ

© Karolina Maruszak

Opmerkingen

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór verzending
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen
Meer commentaren weergeven

Andere evenementen : Cultuurcentrum De Ververij - Wolvestraat

Andere evenementen : Theater / Spektakel

Andere evenementen : Ronse

Aanbevelingen