Matchombe, Ndoto

Theater / Spektakel » Dans

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Over Matchombe, Ndoto

  Michel Kiyombo stroomde de sector binnen via het Mestizo Arts Platform. Met de steun van kunstZ maakte hij een spectaculaire podiumcreatie waarin hij zijn Congolese roots aankaart en op zoek gaat naar antwoorden op allerlei levensvragen. Zijn performance wordt getoond in de vorm van een Double Bill met Lucas Katangila. Na de voorstelling is er mogelijkheid tot nagesprek met de artiesten.

  * ‘Matchombe’ is een dansvoorstelling waarin Michel Kiyombo terugblikt op zijn eigen jeugd in Congo en zijn thuiskomen in België, terwijl hij ondertussen het vaderschap ontdekt. Op het podium vertelt hij het verhaal van zijn geboorte en hoe hij als klein, kwetsbaar wezen op aarde kwam. Door middel van dans groeit hij uit tot de man die hij vandaag is. Maar wat rest er nog van de broosheid en kwetsbaarheid in hem nu hij zelf vader is?

  Michel Kiyombo is maker, danser en acteur. Hij volgde een intensieve danstraining bij Faustin Linyekula, en zijn solo ‘Masu Kaino’ werd ondersteund door kunstencentrum Les Studios Kabako (Congo). Daarnaast danste Michel mee in ‘Toxuvan Momar N’Diaye’, in ‘Debout’ van Djino Alolo, in ‘Le manteau’ van Tchekpo Dan Agbetou. In België was Michel te zien in ‘Le sacre du Printemps’ (les ballets C de la B), ‘Sur les traces de Dinozord’ van Faustin Linyekula. Hij co-choreografeerde de herwerking van ‘Giselle’ van Akram Khan in samenwerking met kunstZ en geeft dansworkshops in De Grote Post.

  * “NDOTO vertelt een verhaal, mijn verhaal dat ik wil delen in een land waar ik de vrijheid ontdek om me uit te drukken. Geboren in Goma, Noord-Kivu/DRC, sprak ik niet, ik danste.
  Ik haalde uit mijn lichaam mijn dagelijkse realiteit die ik niet begreep. En hoe meer ik danste, hoe meer mijn geest werd bevrijd, hoe beter ik ademde. Ik kalmeerde mijn spanningen, mijn twijfels, mijn angsten, ik heelde mijn wonden en ik vond hoop en zelfs de vreugde van het leven. Toen ik acht was, had ik het geluk "verborgen" te zijn in een klein dorp, ver van de stad, om niet door milities ontvoerd te worden en kindsoldaat te worden. Dit was niet het geval voor veel andere kinderen, mijn vrienden en neven.
  Vandaag, zestien jaar later, is er niets veranderd, is er niets geëvolueerd en wordt mijn hart verscheurd door het gebrek aan belang dat wordt gehecht aan de armen en hun uitbuiting.
  Deze ster, die mij beschermde, heeft het mij mogelijk gemaakt enkele jaren in permanent contact met het woud te leven, het land van mijn voorouders.
  Ik groeide op in totale harmonie met de natuur en de voorouderlijke tradities. Ik leerde het belang van het huidige moment, instinct, mentale kracht om te overleven in deze wereld waar economische wreedheid almachtig is en het leven van een kip meer waard is dan dat van een kind.”

  Lucas Katangila is een choreograaf, danser, tolk en performer, geboren in Goma Noord-Kivu/Oostelijk DR Congo. Hij streeft ernaar mensen te ontmoeten, dansstijlen uit verschillende culturen over de hele wereld te delen en een Verenigd Afrika te brengen van centraal naar oost en west, van zuid naar noord Afrika en Europa. Zijn passie voor hip hop, hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans vindt zijn oorsprong in zijn geboorteland. Vanaf zijn zesde kwam hij in contact met de kunsten binnen de Mboka Dance Family in het Koninkrijk van zijn grootvader, waar hij kennismaakte met dans en het bespelen van Afrikaanse instrumenten zoals djembe, likembe, kalumbatini, marimba, dungu en kinubi.

  © Victoriano Moreno

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : Cultuurcentrum De Ververij - Wolvestraat

  Andere evenementen : Theater / Spektakel

  Aanbevelingen