Heleen Peeters: Paard

image - Heleen Peeters: Paard

Over

‘Een paard! Een paard! Mijn koninkrijk voor een paard’, liet William Shakespeare de Britse koning Richard III op het slagveld uitschreeuwen. Een legende van de Bedoei?enen verhaalt dat Allah een handvol zuidenwind pakte, door zijn adem inblies en het paard schiep, ‘dat zal vliegen zonder vleugels en zal overwinnen zonder zwaard’. Het paard is in de loop der tijden door dichters en schrijvers edelmoedig omschreven.

Mens en paard delen een lange geschiedenis. Vanaf de Industriële Revolutie veranderde de status van het dier. Een paard is nu niet langer een lastdier dat dienstdoet in oorlogen of op de boerderij. Het werd een gezelschapsdier: voor recreatie, sport en therapie. Paardenvlees is sinds lange tijd ook een voedingsmiddel. Dat verhaal is minder bekend.

In 1948 begon de grootvader van Heleen Peeters een Brussels bedrijf in paardenvlees. Veel mensen waren in die naoorlogse jaren arm. Er was een grote vraag naar het betaalbare kwaliteitsproduct dat paardenvlees was. Tegenwoordig is paardenvlees in tal van landen omstreden. Waarom? Wat gebeurt er met paarden als hun vlees niet meer wordt gegeten? Hoe verhouden we ons u?berhaupt tot dieren?

Heleen Peeters verdiepte zich in de paarden(vlees)cultuur wereldwijd. Ze bezocht paardenfokkers, paardenkeuringen en maneges. Ze ging kijken in slachthuizen, verwerkingsfabrieken en bij slagers. Dit onderzoek is gebundeld in het fotoboek Horse, dat ze voorstelt op 23.09 tijdens onze Garage Pirate avond. Een selectie van beelden zal de weken erna in ons restaurant tentoongesteld worden.

23.09 Book Presentation 18:00-20:00
Expo te bezichtigen tot en met 22.10
tijdens de openingsuren van Bar Recyclart
WOENSDAG-VRIJDAG 10:00-17:00

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Foto's
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 78957
Editer l'événement SEO Espace administration