Sonico - The Edge of Tango - Official album release

image - Sonico - The Edge of Tango - Official album release

Over

Het Belgische-Argentijns ensemble SONICO verkent de roots van de tango avantgarde met een nieuw dubbelportret van Astor Piazzolla en Eduardo Rovira. In hun 3de en nieuwste studio-album "Piazzolla - Rovira: The Edge of Tango" verzamelt Sonico muziek van het Octeto Buenos Aires (Piazzolla) en van het Octeto La Plata (Rovira). Beide formaties stonden aan de wieg van de moderne tango.

Het repertoire van dit dubbelalbum bestaat uit 16 composities die niet enkel vooraf opgenomen maar sindsdien verloren materiaal nieuw leven inblaast (Piazzolla verbrandde de partituren, de originele manuscripten van Rovira werden vernield door een overstroming), maar tevens 4 vooraf onuitgegeven stukken bevat die werden opgevist via niet-professionele opnames.

Dit dubbel album kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, la Fédération Wallonie-Bruxelles en de Vlaamse Gemeenschap. Het concert op 6 november in het Koninklijk Conservatiorium Brussel wordt in eigen beheer georganiseerd met steun van de Argentijnse ambassade.

MEER OVER THE EDGE OF TANGO

Astor Piazzolla en Eduardo Rovira worden gewoonlijk voorgesteld als de twee baanbrekende voortrekkers van de "tango nuevo" en er wordt vaak beweerd dat er een zekere rivaliteit tussen hen beide heerste en oeverloos gediscussieerd over wie van beide de eerste was die de tango moderniseerde. Historisch gesproken werd de eerste belangrijke aanzet tot de uitbouw van moderne tango in 1955 door Piazzolla gedaan met zijn Octeto Buenos Aires. Het jaar daarop sloot Rovira zich aan bij het Octeto La Plata, maar liet hiermee geen opnames achter.

Uit deze controverse is niets concreet of definitief naar voren gekomen, maar deze onbeantwoorde vraag vormde het perfecte uitgangspunt voor SONICO’s derde album "Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango”. Hier wordt voor de eerste keer de muziek van beide octetten die de weg vrijmaakten voor de vernieuwing van de tangomuziek naast elkaar geplaatst. Met deze ensembles verkenden de twee protagonisten voor het eerst de grenzen (“the edge”) van het genre. Met de release van hun derde album nodigt SONICO de luisteraar uit om deze muziek voor het eerst sinds 60 jaar opnieuw te ontdekken.

OVER SONICO

SONICO werd opgericht in 2015 en legt zich toe op het herwaarderen van het repertoire van Argentijnse componist Eduardo Rovira, die vaak onterecht als “de andere Piazzolla” wordt omschreven. Rovira was nochtans een fundamentele componist en essentiële schakel bij het ontstaan van de “tango nuevo”, waarmee hij zijn eigen stempel drukte op de avant-garde in het Buenos Aires tijdens de jaren 60 van vorige eeuw.

In augustus 2018 werd SONICO's eerste album “Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia” uitgebracht, in 2020 hun tweede “Eduardo Rovira: Inédito e Inconcluso”. Beide platen worden exclusief toegewijd aan het werk van Eduardo Rovira.

In maart 2021 brengt SONICO hulde aan Astor Piazzolla op het Klara festival / BOZAR (BE). In september 2022 neemt SONICO deel aan A BIGGER THING, een creatie van choreografe Lisi Estarás, als opening van het seizoen 22/23 in de Vlaamse Opera (Gent, België).

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Klassiek / Modern / Barok / Klokkenspel
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 77979
Editer l'événement SEO Espace administration