Maarten Ceulemans - Before the last cut

image - Maarten Ceulemans - Before the last cut

Over

Het begint met een grote boomstronk die de kunstenaar langzaam ontmantelt met een kettingzaag.
Met “before the last cut” verwijst de Belgische kunstenaar Maarten Ceulemans (1983°) naar een bijzonder moment in het creatieproces van zijn houten beelden. Met name het moment waarop de arbeid van het sculpteren ei zo na wordt gestaakt. Wie vertrouwd is met het oeuvre van de kunstenaar weet meteen ook waarom dit moment zo belangrijk voor hem is. Zijn onderwerpen, waarin mens, dier en natuur centraal staan, worden vaak slecht fragmentarisch weergegeven waardoor het werk onvoltooid lijkt te zijn. De kunstenaar speelt met contrasten. Onbewerkte houtblokken of ruwe oppervlakken combineert hij met minutieus uitgewerkte details. Het is een driedimensionale momentopname uit een maakproces waarmee hij de toeschouwer haast dwingt om het in zijn/haar/hen verbeelding te vervolmaken.
Maarten Ceulemans werkt vooral rond de figuur. Sinds enkele jaren is hout zijn voornaamste medium. Hij geeft zijn beelden vorm met traditionele gereedschappen (beitels, gutsen, messen...) en technieken. De steeds veranderende ervaring van een beeld tijdens het creatieproces is voor hem een vruchtbare voedingsbodem en genereert nieuwe ideeën.
In 2018 bekroonde de Aarschotse Culturele Raad (ACR) Maarten Ceulemans voor zijn beeldhouwwerk in kalkhout ‘Meneer Grandjean’. Dit prachtige beeld siert nu het stadhuis. Datzelfde jaar wordt ‘De Bleiter’, een kolossenkop in brons van 300 kg, onthuld pal voor de poort van het Aarschotse stadspark.
Maarten Ceulemans - die ook beeldhouwles geeft aan de Hagelandse academie voor Beeldende Kunst (HABK) - nam in zijn jonge carrière deel aan tal van groepstentoonstellingen. Vandaag presenteert LKFF Art Projects met trots zijn eerste grote gecatalogiseerde solo-show. De expositie toont een reeks van +/- 15 recente sculpturen, in hout, hars en brons, naast een reeks houtskooltekeningen op papier.

Deel :

Fotogalerij (1)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Sculpturen
Nog meer evenementen Vlaams-Brabant
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 76155
Editer l'événement SEO Espace administration