Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

Lezing / Debat » Geschiedenis

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Covidsafe Ticket
 • Over Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

  Waren de middeleeuwen echt een donkere periode waarin geweld regeerde en mannen de samenleving domineerden? Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jelle Haemers u een frisse blik op de rol van de vrouw in onze gewesten op het einde van de 15de eeuw.

  Aan de hand van vrouwen uit de bestudeerde periode brengt Jelle Haemers een alternatief verhaal over de middeleeuwen. Kleurrijke verhalen uit steden als Brussel, Antwerpen en Leuven geven een bijzondere inkijk in het leven van middeleeuwse vrouwen, of ‘wijven’, zoals ze zichzelf noemden.

  Hij gaat na of ‘heksen’ echt bestaan hebben, toont aan dat vrouwen helemaal niet onderdrukt waren en volgt het boeiende verhaal van enkele bekende prostituees. Deze lezing laat deze vrouwen zelf aan het woord en richt de schijnwerpers op een wonderlijke ‘wijvenwereld’.


  x Wie is Jelle Haemers?

  Jelle Haemers onderzoekt de sociale en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de KU Leuven. Hij is nauw betrokken bij het interuniversitaire onderzoek naar de stedelijke samenleving in de Lage Landen en publiceerde talrijke artikels en boeken over de laatmiddeleeuwse geschiedenis. Momenteel focust zijn onderzoek op de gendergeschiedenis van Europese steden en politieke conflicten in de steden van laatmiddeleeuws Vlaanderen en Brabant.

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : KBR

  Andere evenementen : Lezing / Debat

  Andere evenementen : Brussel

  Aanbevelingen