Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

image - Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

Over

Waren de middeleeuwen echt een donkere periode waarin geweld regeerde en mannen de samenleving domineerden? Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jelle Haemers u een frisse blik op de rol van de vrouw in onze gewesten op het einde van de 15de eeuw.

Aan de hand van vrouwen uit de bestudeerde periode brengt Jelle Haemers een alternatief verhaal over de middeleeuwen. Kleurrijke verhalen uit steden als Brussel, Antwerpen en Leuven geven een bijzondere inkijk in het leven van middeleeuwse vrouwen, of ‘wijven’, zoals ze zichzelf noemden.

Hij gaat na of ‘heksen’ echt bestaan hebben, toont aan dat vrouwen helemaal niet onderdrukt waren en volgt het boeiende verhaal van enkele bekende prostituees. Deze lezing laat deze vrouwen zelf aan het woord en richt de schijnwerpers op een wonderlijke ‘wijvenwereld’.


x Wie is Jelle Haemers?

Jelle Haemers onderzoekt de sociale en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de KU Leuven. Hij is nauw betrokken bij het interuniversitaire onderzoek naar de stedelijke samenleving in de Lage Landen en publiceerde talrijke artikels en boeken over de laatmiddeleeuwse geschiedenis. Momenteel focust zijn onderzoek op de gendergeschiedenis van Europese steden en politieke conflicten in de steden van laatmiddeleeuws Vlaanderen en Brabant.

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over geschiedenis
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 75122
Editer l'événement SEO Espace administration