Negotiating Ungers - The Materiality of the Social

Tentoonstelling » Architectuur

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Gratis
 • Voorbij
 • Covidsafe Ticket
 • Over Negotiating Ungers - The Materiality of the Social

  Het Oberhausener Institut zur Erlangung der Hochschulreife (vandaag: Niederrhein-Kolleg) werd tussen 1953 en 1959 ontworpen door de Duitse architect Oswald Mathias Ungers als een ontwerpschool die een vooruitstrevende pedagogische aanpak combineerde met een nieuwe architectuurtaal. Het project van Ungers linkte de architectuur van de Bondsrepubliek Duitsland aan een ruimere, naoorlogse Europese context. Het ontwerp weerspiegelde emancipatorische ideeën: de ruimtelijke inrichting en materiële esthetiek van de school reflecteerden de verhoopte sociale processen en structuren.

  Het project van Ungers fungeert als ijkpunt van waaruit op een nieuwe manier wordt gekeken naar zijn werk en de sociologie in de architectuur. Het werd uitvoerig geanalyseerd tijdens een summer school in de Ungers Archiv für Architekturwissenschaft in Keulen, in juli 2019. Aan de summer school namen studenten deel van de architectuurfaculteit van de KU Leuven en de Kunstakademie Düsseldorf.

  Nadien beslisten 9 studenten hun werk verder te zetten en de eerder ontwikkelde ideeën uit te diepen. De resultaten hiervan worden getoond in de tentoonstelling in CIVA. Eerder dan een sluitende interpretatie van Ungers’ project, toont de tentoonstelling een veelheid aan stemmen, reflecties en interpraties. Naast originele tekeningen van Ungers vind je er ook een aantal installaties en analytische voorstellingen die een kritische interpretatie van het project voorstellen.

  Gerelateerde thema's

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  De meest boeiende gratis tentoonstellingen

  Andere evenementen : Tentoonstelling

  Andere evenementen : Elsene

  Aanbevelingen