Lezing: Vrije/Vrijende vrouwen. Vrouwelijke ‘sodomie’ in de Zuidelijke Nederlanden

Lezing / Debat » Geschiedenis

Opgelet! Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden!

Praktische informatie

 • Voorbij
 • Covidsafe Ticket
 • Over Lezing: Vrije/Vrijende vrouwen. Vrouwelijke ‘sodomie’ in de Zuidelijke Nederlanden

  Nederlandstalige vertaling niet beschikbaar

  Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jonas Roelens u een ander perspectief op de vrouwelijke seksualiteit in de middeleeuwen. Homo-erotische handelingen werden bijzonder streng bestraft in laatmiddeleeuws en vroegmodern Europa. ‘Sodomie’ werd immers als een zonde tegen de natuur beschouwd.

  In vergelijking met het aantal mannelijke sodomieprocessen dat in vroegmodern Europa gevoerd werd, zijn er echter amper zaken bekend waarin vrouwen betrokken waren. In de Zuidelijke Nederlanden daarentegen werden niet minder dan 25 vrouwen voor ‘sodomie’ vervolgd tussen ca. 1400 en 1550. Dit betekent dat bijna één op de tien beschuldigden in de Zuidelijke Nederlanden vrouw was. Bovendien werden ze op dezelfde manier bestraft als mannen.

  Deze lezing stelt dat de grote mate van vrijheid en zichtbaarheid die vrouwen in de Zuidelijke Nederlanden genoten de oorzaak is van de uitzonderlijk hoge vervolgingsgraad van vrouwelijke ‘sodomie’ in de regio. Hoe zichtbaarder vrouwen waren in de maatschappij, hoe groter het risico voor vrouwen die zich aangetrokken voelden tot andere vrouwen om ontdekt en bestraft te worden.


  x Wie is Jonas Roelens?

  Dr. Jonas Roelens behaalde zijn doctoraat in de geschiedenis aan de Universiteit Gent. Dit werd in 2019 zowel bekroond met de jury- en publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup als met de Erik Duvergerprijs. Zijn onderzoek focust zich op de geschiedenis van deviante seksualiteit. Jonas Roelens doceert gendergeschiedenis aan de Universiteit Gent en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Opmerkingen

  Klik om te evalueren
  Nog 0 tekens vóór verzending
  Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
  Auteur : ()
  Afmelden om je profiel te wijzigen
  Meer commentaren weergeven

  Andere evenementen : Lezing / Debat

  Andere evenementen : Brussel

  Aanbevelingen