Hooglied in zang en zand

image - Hooglied in zang en zand

Over

‘Hooglied in zang en zand’ is een samenwerking tussen Zandkunstenaar Immanuel Boie, het vrouwenkoor Cappella Concinite en het mannenkoor Terpander. Dit muzikale project heeft alles in zich om een onvergetelijke kunstzinnige totaalervaring te worden. Het Hooglied, ook wel vertaald als “het lied der liederen”, is een Bijbelboek van drieduizend jaar oud en heel bijzonder. Het is een grote ode aan de liefde en omschrijft het verlangen en de passie op een oeroude tijdloze manier.
Joden, christenen en moslims erkennen dit geschrift als een liefdeslied tussen de Schepper en zijn schepselen.

Dr. Oktaaf Boie, een taalkundige die de antieke teksten heeft bewerkt en herschikt onder ‘geloof , hoop en liefde’, is de vader van zandkunstenaar Immanuel, maar overleed onlangs, vlak voor hij honderd werd.

Componist Sybrand Maertens creëerde op basis van de teksten een buitengewoon klankdecor. De basis is live orgelspel, maar ook trombone, elektrische gitaar, een Joodse Sjofar (ramshoorn) en wat geluidseffecten.

Immanuel, ook De Zanderling genoemd, strooit fijn droog zilverzand op een lichtbak en tekent hierin met zijn vingers, volledig in harmonie met de muziek en de teksten.
foto Danielle Visscher
Immanuel trad in de afgelopen twaalf jaar op met tientallen gerenommeerde orkesten, enkele koren, maar heeft ook allerlei gezins- en rockvoorstellingen op zijn palmares. Hij was eerder te zien in ‘iedereen beroemd’ op Eén en met een reclame voor Quick op VTM.

Vrouwenkoor Cappella Concinite is in Leuven een bekende naam. Het kinderkoor dat in 1965 door Karel Aerts werd opgericht in de Leuvense Sint-Kwintenskerk, groeide al snel uit tot een gerenommeerd koor, geprezen in binnen- en buitenland. Vandaag is Concinite een vrouwenkoor met een 30-tal enthousiaste zangeressen onder leiding van Ludo Claesen. Op het repertoire staan zowel wereldlijke als religieuze liederen uit alle stijlperiodes en hedendaagse koormuziek ligt het koor nauw aan het hart. Het koor creeërt regelmatig werken van Vlaamse componisten.

Terpander, één van de weinige mannenkoren in ons land, staat onder leiding van een jonge dirigent Koen Vits en doet nu vijf jaar zijn best om zich te onderscheiden door excellentie.

Laat uw zintuigen een uur lang verwennen door muziek die zowel klassiek als alternatief en vernieuwend klinkt. De ongewone bezetting zal u verbazen: solisten en koorzang in een stereo-opstelling met een zinderende spanning tussen vrouwen- en mannenstemmen van koren. Sopraan Noriko Yakushiji vertegenwoordigt de bruid, en de live muziek wordt gespeeld door trombonist Arne De Clerck, gitarist Sascha Heims en organist Stan van Rompay. Het geheel wordt in goede banen geleid door dirigent Koen Vits.

De zandkunst ontstaat onder je ogen: je ziet de zandkunstenaar strooien en vegen en tegelijkertijd het resultaat op een groot scherm. Dit wonderlijke proces wordt simultaan geprojecteerd op een groot scherm tussen enerzijds het mannenkoor, anderzijds het vrouwenkoor. Dit is een voorstelling waarbij je van het begin tot het einde van de ene verwondering in de andere valt. Geef je over aan de liefde en laat je vallen in onze tedere handen… en klanken.




‘Hooglied in zang en zand’ is te bewonderen in Bret (Genk) op 11 juni en in Heverlee (Leuven) op 18 juni 2022.

Info:
Zandkunstenaar Immanuel Boie
www.zandkunst.be

Koren:
www.concinite.be
www.terpander.be

Deel :

Fotogalerij (3)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Varia
Nog meer evenementen Limburg
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 60153
Editer l'événement SEO Espace administration