Gebouw met een verleden: het gerechtsgebouw en zijn omgeving

image - Gebouw met een verleden: het gerechtsgebouw en zijn omgeving

A propos

Het Leuvens Historisch Genootschap neemt je graag mee op pad. Zag je al hoe het Leuvense Gerechtsgebouw op het Smoldersplein weer straalt? Het is een uitgelezen moment om het boeiende verhaal van dit indrukwekkende complex te vertellen. Want het moest inderdaad ‘indruk wekken’, het Leuvense huis van Vrouwe Justitia vlak bij de Sint-Pieterskerk en het stadhuis.
Het Leuvens Historisch Genootschap voorziet zes keer per dag een rondleiding van ongeveer 60 minuten met vertrekuren om 10, 11, 12, 14, 15 en 16 u. Het aantal deelnemers per groep is omwille van de veiligheidsmaatregelen beperkt, een mondmasker dragen is verplicht.

Inschrijven kan je hier: https://openmonumenten.eventsite.be/page/49/

Is de rondleiding volzet? Niet getreurd: je kan hier ook terecht voor een digitale expo over de geschiedenis van het gebouw! Scan de QR-code aan de ingang van het gebouw en laat je onderdompelen in de unieke historiek van dit Leuvens Justitiepaleis. Meer informatie daarover kan je terugvinden op onze website en hier beneden:

Digitale expo - Historische blik op het Leuvense gerechtsgebouw
Naar aanleiding van de recente restauratie is een tentoonstelling ontwikkeld over de bewogen geschiedenis van het Leuvense gerechtsgebouw, gebouwd tussen 1923 en 1930. Het 'justitiepaleis' diende niet enkel op één site rechtbanken en gerechtelijke diensten te huisvesten, maar ook een specifiek beeld van justitie over te brengen. Dit laatste gebeurde zowel via het architecturaal ontwerp als door de decoraties met een allegorisch en symbolisch karakter.
Als voorsmaakje bieden we je op Open Monumentendag 2020 een digitale expo aan, die ingaat op de architecturale vormgeving van het gerechtsgebouw, zijn inplanting in het stedelijk weefsel en de betekenisvolle wisselwerking tussen architectuur en exterieurdecoratie.
Voor de ontdekking van de binnenafwerking, nodigen we je graag vanaf oktober uit op de fysiek toegankelijke tentoonstelling in het gerechtsgebouw. Een wandelbrochure zal dan vergezeld zijn van extra informatie op expo-panelen en van erfgoedobjecten (bouwplannen, schetsen, foto's, brieven, ...) in vitrines. De tentoonstelling ‘Historische blik op het Leuvense gerechtsgebouw’ is een organisatie van de partners FOD Justitie, Regie der Gebouwen, Stad Leuven, Balie Leuven, Rijksarchief Leuven en Provincie Vlaams-Brabant. De redactie lag in handen van de Provincie Vlaams-Brabant - dienst erfgoed, Rijksarchief Leuven, Regie der Gebouwen en Studio Roma, i.s.m. Leuvens Historisch Genootschap.

Partage :

Autres événements qui pourraient vous intéresser

Autres événements Escapades / Découvertes / Patrimoine > Patrimoine

Encore plus d'événements Escapades / Découvertes / Patrimoine > Patrimoine
Encore plus d'événements Vlaams-Brabant
NEWSLETTER
Inscrivez-vous à notre newsletter:

Je m'inscris maintenant
VOTRE ÉVÉNEMENT
Si vous souhaitez ajouter un événement sur le site, cliquez ci-dessous
Ajouter votre événement
CONCOURS
Participez à nos concours.
Découvrir les concours

Thématiques

Aujourd'hui

Plus d'événements aujourd'hui
ID : 90579
Editer l'événement SEO Espace administration