Table ronde autour des pédagogies radicales

image - Table ronde autour des pédagogies radicales

Over

Een gesprek bedacht en geleid door soto labor, nadjim bigou-fathi
Met Peggy Pierrot, Manel Ben Boubaker, Dénètem Touam Bona
Taal: Frans

Op basis van het collectieve werk 'Entrer en pédagogie antiraciste' (‘Antiracistische pedagogie betreden’, SHED publishing, 2023), over de mechanismen en manifestaties van "racisme op school", opent de rondetafel een discussie rond concrete leerervaringen op school en de universiteit. Het doel is om structureel racisme kritisch te beoordelen in de vakken zelf en in de onderwijs- en toetsingsmethodes. De bijeenkomst beoogt tools uit te wisselen om huidige lespraktijken te veranderen en nieuwe methodes voor te stellen. Verschillende gasten zullen deelnemen aan het panel, waaronder Manel Ben Boubaker, een radicale pedagoog en leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan een middelbare school in Seine-Saint-Denis, en Peggy Pierrot, een intellectueel werker en leraar aan ERG (Ecole de recherches graphiques, Brussel).

nadjim bigou-fathi (1990, FR) is ontwerper, beeldend kunstenaar en performer. Hij is geïnteresseerd in het ontstaan van grenzen – van muren tot woorden – en de normatieve, territoriale of autoritaire dynamiek die daaraan ten grondslag ligt. Door middel van curatoriële, sculpturale en performanceprojecten onderzoekt hij situaties van verwachting en anticipatie, waarbij hij de machtsverhoudingen tussen de deelnemers in vraag stelt.

soto labor (1993, FR) is dichter, beeldend kunstenaar en performer. Sterk beïnvloed door hiphop als middel voor empowerment, verkent hij verschillende vormen van vertelling en performance, terwijl hij de voorwaarden onderzoekt waaronder discours wordt uitgeoefend. Hij produceert korte verhalen, fabels, gedichten en rapteksten als kritische tools.

Peggy Pierrot is een onafhankelijk intellectueel werker, leerkracht en onderzoekster (over software, sociale wetenschappen, popcultuur en zwarte Atlantische diaspora). Ze geeft les in mediatheorie en speculatieve fictie aan de ERG in Brussel, België, waar ze woont. In samenwerking met kunstenaar en docent Flavio Rodrigo geeft ze ook een cursus over omgekeerde epistemologie binnen de kunstgeschiedenis. Naast haar onderzoek en het herlezen van mainstream geschiedenis, verdedigt en onderwijst ze digitale alternatieven aan het platformkapitalisme.
http://peggy.pierrot.work/

Manel Ben Boubaker is een radicale pedagoog en leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan een middelbare school in Seine-Saint-Denis, met een diploma in geschiedenis en politieke wetenschappen van de Universiteit Paris-I Panthéon-Sorbonne. Ze groeide op in Parijs en begon haar activisme in pro-Palestijnse groepen, voordat ze zich aansloot bij feministische en antiracistische collectieven. Ze coördineerde de drie antiracistische cursussen van SUD Éducation 93 en gaf workshops over het dekoloniseren van schoolcurricula en de pedagogie van bell hooks. Ze is vakbondstrainer over antiracisme, decoloniaal feminisme en seksistisch en seksueel geweld. Ze schrijft artikelen over deze onderwerpen voor zowel activistische bladen (AssiegéEs, Censored, Deuxième Page en Les Utopiques) als academische revues (Les cahiers du LCD, Le Télémaque). Naast het co-hosten van het Instagram account Les Invisibles de l'Histoire, schrijft ze fictie en poëzie, met name voor het cabaret Mange Tes Mots.

Dénètem Touam Bona, filosoof en kunstenaar, heroverweegt het vraagstuk van toevlucht vanuit de historische praktijk van marronage (de kunst van het ontsnappen aan slavernij). Nu het asielrecht steeds verder wordt afgeschaft, levende soorten uitsterven en algoritmen steeds dominanter worden, pleit hij voor een terugkeer naar de kunst van het marronage/camouflage. Zijn boeken omvatten 'Cosmopoéticas do réfugio' (Cultura e barbarie, 2020), 'Sagesse des lianes' (Post Editions, 2021) en 'Fugitive, where are you running?' (Polity press, 2023). In 2021 - 2022, in het Centre international d'art et du paysage de Vassivière, ontwierp Dénètem de Afrodiasporische tentoonstelling 'La sagesse des lianes' (met 20 kunstenaars uit de diverse gebieden van Nieuw-Caledonië, Frans Guyana en Madagaskar) en het collaboratieve werk 'Spectrographies, contes de l'île étoilée' (met performers uit Martinique, Gabon en Réunion). Zijn volgende creatie, 'Cosmopoétiques du refuge' zal zich verankeren in Marseille met een transoceanische dimensie, en wordt in maart 2024 gelanceerd met de steun van la Compagnie (Belsunce). Dénètem heeft lesgegeven in Frans Guyana en Mayotte.
Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Lezingen / Debatten
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 147063
Editer l'événement SEO Espace administration