Nowrouz in gezelschap van Bach & Rumi

image - Nowrouz in gezelschap van Bach & Rumi

Over

Sta op, Nowrooz, o nieuwe dag
Nowrooz, het grootste festival in de Iraans-Perzische cultuur, betekent ''nieuwe dag''. Deze duizend jaar oude Zoroastrische traditie wordt gevierd tijdens de lente-equinox en markeert het begin van een nieuw jaar.
Het overstijgt etnische en religieuze verschillen, omdat de boodschap universeel is: meer dan 90 landen erkennen en vieren het. Het is een feest van vernieuwing en de overwinning van het licht op de duisternis, een symbool van vrede en solidariteit.
De voorstelling ''Orients of Joy'' begeleidt deze momenten van delen. Het is een transcultureel concert met twee figuren die hun leven hebben gewijd aan de vernieuwing van het spirituele licht en de verlichting van de ziel, waarbij ze in elk van hun werken de band met transcendentie verheerlijken.
In een paar woorden
''O dag, sta op'' is een dialoog in muziek en poëzie.
Het is een fictief gesprek tussen de componist Johann Sébastien Bach en de Perzische mysticus en dichter Djalâl ad-Dîn Rumî, ook bekend als Mowlana.
Deze dialoog vindt plaats op het kruispunt van de Europese en Perzische culturen, vertegenwoordigd door Leili Anvar (voordrachten, recitaties), Layla Ramezan (piano), Camille Bordet (zang), en Milad Mohammadi (tar, setar, oud, tombak).
De voorstelling creëert een unieke taal door barokmuziek, Perzische melodieën, improvisatie en voordracht te combineren.
The show
Theaternacht - een stem, als een wevende draad van lettergrepen die zich langzaam tot gedichten vormen. Eén stem wordt dan twee stemmen, die spreken, zingen en de snaren van de tar, oud en piano bespelen. Deze draad verbindt tijden en plaatsen en brengt twee genieën samen, Rumi en Bach, die 500 jaar en 3000 km van elkaar verwijderd leefden maar dezelfde liefde voor het goddelijke deelden.
De ontmoeting, lang na hun dood, stelt zich voor wat er zou gebeuren als Rumi en Bach een dialoog zouden aangaan. Wat zouden ze elkaar vertellen over hun relatie met God, het bestaan, de menselijke conditie, poëzie en schoonheid? Hoe zouden hun gedachten zich ontwikkelen door hun contact?
In een wereld waar het andere vaak als bedreigend wordt gezien, stellen de vier kunstenaars een benadering voor waarbij we rijkdom kunnen ontdekken in het onbekende. Ze nodigen uit tot een uitwisseling waarin acceptatie, respect en koestering de boventoon voeren, waardoor groei ontstaat door de ontdekking van anderen.
De verschillende interpretatieniveaus van gedichten, cantates, solostukken en geïmproviseerde dialogen creëren een gemeenschappelijke taal van harmonie en schoonheid, waar heden en verleden samenkomen, en de doden dromen met de levenden.
De verschillende stukken, met hun diverse interpretatieniveaus, gaan met elkaar in dialoog: fragmenten uit de danssuites van Bach dialogeren met de extatische gedichten die Rumi declameerde terwijl hij rond draaide; de eeuwigdurende beweging van de prelude in C mineur wordt weerspiegeld door de ''dans van de atomen''; de een wacht op de geliefde, de ander op de verlosser; beiden verheugen zich in de dood, die ze zien als een geboorte... Beiden gebruikten hun kunst om het onuitsprekelijke uit te drukken.
Gedichten, cantates, solostukken en geïmproviseerde muzikale dialogen, allen echo's van hun uitwisselingen, creëren een gemeenschappelijke taal: een taal van harmonie en schoonheid.
''O dag, sta op'' werd in 2024 gecreëerd door het bedrijf La voie d'Azim en geproduceerd door Dr. Mohammad Ali Zahedi Vafa en het bedrijf GMS.

Leili Anvar, verhalen
Layla Ramezan, piano
Camille Bordet, zang
Milad Mohammadi, tar, oud, tombak
Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Klassiek / Modern / Barok / Klokkenspel
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 145900
Editer l'événement SEO Espace administration