image - Lichtwandeling

Over

Gents lichtplan sinds 1998

In 1998 startte de stad Gent met een integraal Lichtplan voor de binnenstad. Niet alleen straten en pleinen worden op een samenhangende manier uitgelicht, maar ook monumenten en beeldbepalende gebouwen.

De verlichting legt het accent op architecturale details van gebouwen die overdag minder zichtbaar zijn en doet ons de stad op een andere wijze beleven. Stadsverlichting schept sfeer, geeft straten en pleinen meer identiteit. Ze prikkelt de nieuwsgierigheid van de voorbijganger. Een subtiel aanwezige basisverlichting, aangevuld met enkele gerichte details, accentueert de historische panorama’s, de skyline en het historische, culturele erfgoed van Gent.

Sint-Pieters station l ©Niels Donckers
Sint-Pieters station l ©Niels Donckers
 Gravensteen | ©Niels Donckers
Ga op stap

Wil je de impact van het Lichtplan op de stad Gent echt ervaren? Bekijk hier de lichtplanwandeling, trek je wandelschoenen aan en ga op avondwandeling in de historische stad. 

Neem deel aan een begeleide lichtplanwandeling met een van de erkende Gentse gidsenverenigingen of gebruik het plannetje en laat je leiden naar de mooiste plekken in de stad. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Begin je wandeling flink voor middernacht, want klokslag 12 maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting.

 Lichtplan - blauwe vogels
Het Lichtplan verhoogt het veiligheidsgevoel

Betere, aangenamere verlichting geeft bewoners, handelaars, pendelaars en bezoekers de kans om bij duisternis op een veilige wijze in de stad te vertoeven of er een bestemming te bereiken. Meer mensen op straat ’s avonds betekent een grotere sociale controle. 

Correcte verlichting verhoogt ook de verkeersveiligheid. Licht versterkt immers de zichtbaarheid van de stedelijke structuur. Het is de bedoeling om steeds een evenwicht te vinden tussen voldoende zichtbaarheid en een minimaal energieverbruik. 

Schouwburgstraat | ©Niels Donckers
Schouwburgstraat | ©Niels Donckers
 Sint-Katelijnestraat | ©Niels Donckers
Sint-Katelijnestraat | ©Niels Donckers
Energiebesparend

De Stad Gent streeft met het Lichtplan, zowel voor openbare- als sfeerverlichting, ook naar rationeel energiegebruik door:

een weldoordachte keuze van (niet)-verlichtingsprincipes, zonder de (verkeers)veiligheid in gedrang te brengen
het gebruik van de nieuwste, zuinigste verlichtingstechnologieën zoals LED-technologie
lichthinder en lichtvervuiling te vermijden
Hiermee heeft de Stad al veel energie bespaard, maar ook voor de toekomst wil Gent nog energie besparen.

Ook de buitenrand en haven zijn gericht verlicht

Sinds 2007 is het Lichtplan in de hele stad uitgerold. Naast de verlichting in de binnenstad, nemen we nu ook belangrijke monumenten, straten en pleinen in de buitenwijken mee op. De eerste realisaties in de buitenwijken zijn het Pierkespark in de Brugse Poort, de kerk van Afsnee en Drongenplein. 

Sinds 2011 is voor de Kanaalzone en de Haven van Gent ook een Lichtplan uitgewerkt. Dit uitgebreide Lichtplan heeft als doel het nachtelijke landschap en identiteit van heel Gent en de Kanaalzone te versterken, de lichtvervuiling tegen te gaan, en rationeel met energie om te gaan.

Verlichting Drongenplein
Verlichting Drongenplein © Bart Peeters
Berlichting in de Gentse haven
Pierkespark | ©Niels Donckers
Lichtplan - gerechtsgebouw
Licht, kunst en het Lichtfestival

Dankzij het Lichtplan kreeg Gent internationale faam en won de stad verschillende prijzen. Het Lichtplan vormt ook het decor voor het driejaarlijkse Lichtfestival en voor lichtkunst.  

Voor Gent, met veel aandacht voor hedendaagse kunst, is de kunst van het verlichten een belangrijk thema. Zo wordt kunstlicht ook lichtkunst. Gent installeerde, als aandenken aan het Lichtfestival, 3 permanente lichtkunstwerken: de verlichte lantaarns ‘Ai Nati Oggi’ van Garutti, de 'Blauwe Vogels van Mr. Maeterlinck' en de Palimpsest van LAb[au] in Gentbrugge.

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Andere evenementen Uitstappen / Ontdekkingen / Patrimonium > Wandelingen

Nog meer evenementen Uitstappen / Ontdekkingen / Patrimonium > Wandelingen
Nog meer evenementen Oost-Vlaanderen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 45194
Editer l'événement SEO Espace administration