image - Tramsite Schepdaal

Over

De enige integraal bewaarde buurtspoorwegstelplaats
We hebben er nog één in België: een site die integraal bewaard bleef als buurtspoorwegstelplaats. Op deze plek vonden trams onderdak en werden ze hersteld, was het trampersoneel thuis en stapten reizigers op. Schepdaal lag op de drukke lijn voor personen- én goederenvervoer tussen Brussel en Ninove, die ook het Pajottenland bereikbaar maakte. De historisch erg waardevolle trams – met zelfs een koninklijk rijtuig! – staan hier weer veilig. 

De eerste gebouwen in Schepdaal dateren van 1888, ten tijde van koning Leopold II. De stelplaats paste volledig in de strategie van Belgische Buurtspoorwegen (NMVB) om de regio’s die door de treinen niet werden bereikt, bereikbaar te maken. Schepdaal lag op de 23 kilometer lange tramlijn die Brussel met Ninove verbond.

Via de tramlijn konden zowel personen als goederen vervoerd worden en dat was een groot succes. Van 1910 tot 1929 werd de lijn beetje bij beetje geëlektrificeerd. De concurrentie met het autoverkeer groeide en de trams werden vervangen door bussen. De stelplaats raakte in onbruik en werd in 1962 ingericht als trammuseum.

Een unieke collectie rijtuigen

In 1993 werd de tramsite van Schepdaal officieel beschermd, samen met haar unieke collectie tramrijtuigen. Schepdaal kan trots zijn op haar collectie: uit elke belangrijke periode van de geschiedenis van de buurtspoorwegen zijn een aantal rijtuigen bewaard. De collectie omvat een  platte goederenwagon uit  1886, een stoomlocomotief uit 1906 en een open zomerrijtuig uit 1912. Het unieke koninklijke tramrijtuig van Leopold II dateert uit 1896. Eind jaren negentig ging het museum dicht en begonnen de restauratiewerken. Vandaag kan je de tramsite opnieuw op regelmatige basis bezoeken. Ondertussen wordt de site nog steeds verder gerestaureerd en opgewaardeerd.

Coronamaatregelen op Tramsite Schepdaal

Vanaf 21 mei opent Tramsite Schepdaal opnieuw de deuren voor bezoekers die onder hetzelfde dak wonen. Groepsbezoeken met een gids zijn momenteel niet mogelijk. 

Bezoekers dienen hun bezoek te reserveren via mail of telefonisch tussen 9u en 18 via 0474 38 77 61. Vermeld zeker de datum, tijd en het aantal personen. Reservatie is pas geldig na bevestiging. Betalen gebeurt zoveel mogelijk digitaal. Indien dit niet mogelijk is, kan er uitzonderlijk met gepast cash geld betaald worden. 

Deel :
Nog meer evenementen Uitstappen / Ontdekkingen / Patrimonium > Erfgoed
Nog meer evenementen Vlaams-Brabant
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 45488
Editer l'événement SEO Espace administration