Lezing – Jacob van Maerlant en de Nederlandse literatuur in de middeleeuwen

 
image - Lezing – Jacob van Maerlant en de Nederlandse literatuur in de middeleeuwen

Over Lezing – Jacob van Maerlant en de Nederlandse literatuur in de middeleeuwen

Al vrij snel na zijn dood werd hij door navolgers dan ook geroemd als de ‘vader der dietsche dichteren algader’, oftewel: de stamvader van alle Nederlandse dichters.

Hoewel er in de tijd vóór Maerlant welzeker mooie literatuur in het Nederlands circuleerde, kan je wel zeggen dat hij min of meer eigenhandig de bedding van de literatuurgeschiedenis verlegde. Voor het eerst stelde hij in het Nederlands teksten op schrift die voordien slechts in het Latijn bestonden. Zijn opdrachtgevers waren vaak hoge edellieden, maar in tweede instantie vond zijn werk toch makkelijk de weg van de hoven naar de kloosters en de steden. Meer dan enige tijdgenoot zou je Maerlant dan ook een middeleeuwse ‘bestsellerauteur’ kunnen noemen.

Bram Caers schetst tijdens deze lezing een overzicht van het formidabele oeuvre van deze middeleeuwse schrijver, van ridderverhaal over wereldkroniek tot natuurencyclopedie, vanuit de invalshoek van het pronkstuk van zijn oeuvre dat vandaag in Brussel wordt bewaard: een dertiende-eeuws, geïllustreerd handschrift van de ‘Rijmbijbel’, een berijmde bijbelbewerking. Met een hinkstapsprong door zeven eeuwen geschiedenis biedt de lezing ook een overzicht in vogelvlucht van de rol die Jacob van Maerlant speelde in de groeiende belangstelling voor het middeleeuwse literaire erfgoed in de eeuwen na zijn dood.

 


 

Over de spreker

Dr. Bram Caers werkt als universitair docent Middelnederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij is als vrijwillig medewerker verbonden aan KBR, waar hij mee nadenkt over de invulling van het KBR museum, specifiek vanuit de invalshoek van de Middelnederlandse literatuur. Samen met Jan Pauwels publiceert hij het boek ‘De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands’.


Praktische informatie

Deel :
Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over kunst
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 121869
Editer l'événement SEO Espace administration