image - Panafrica: Image, Sound, Text

Over Panafrica: Image, Sound, Text

Het panafrikanisme wordt in de eerste plaats gezien als een politiek project. Maar in de vele gedaantes die het aanneemt, houdt het zich ook in met culturele en esthetische vernieuwing. Het verbeelden van Panafrika als het beloofde land impliceerde een utopisch streven, nieuwe vormen van representatie en nieuwe strategieën van verspreiding. Door zich te richten op iconografie, oraliteit en poëzie, onderzoekt dit symposium hoe bepaalde artistieke en esthetische praktijken uit de 20ste eeuw het pan-Afrikaanse gedachtegoed hebben vormgegeven.

 

 

Het symposium Panafrica: Image, Sound, Text is de start van een reeks publieksprogramma's op verschillende locaties en over een aantal jaren verspreid. Ze zijn gekoppeld aan Project a Black Planet: The Art and Culture of Panafrica, de eerste tentoonstelling die uitdrukkelijk gewijd is aan het onderzoek naar moderne en hedendaagse culturele activiteiten door een pan-Afrikaanse lens. De tentoonstelling verzamelt honderden voorbeelden van creatieve productie in architectuur, design, film, literatuur, geluid en beeldende kunst, van de jaren 1920 tot nu. Ze opent in december 2024 in het Art Institute of Chicago en reist nadien naar het Museu d'Art Contemporani de Barcelona (zomer 2025) en KANAL- Centre Pompidou (2025/2026).

 

Elk panel omvat drie paperpresentaties van 20’ en een Q&A (30’).

 

Iconografie: Dit panel gaat dieper in op het maken, gebruiken en verspreiden van iconische beelden en visuele objecten doorheen de geschiedenis van het panafrikanisme. De focus ligt daarbij op wat pan-Afrikaanse iconografie is en wat onbeschikbaar blijft voor iconografische representatie.

 

Oraliteit (of auraliteit): Het panel onderzoekt de belangrijke rol van geluid en luisteren, van muziek tot politieke speeches, binnen de geschiedenis van het pan-Afrikanisme. Via welke weg geluid in al haar vormen circuleerde en hoe het, door herhaling, weerklank vond in de hele zwarte wereld.

 

Poëzie: Hoe zijn bepaalde literaire genres en vormen centraal komen te staan in het pan-Afrikaanse discours? De esthetische en retorische contouren van een pan-Afrikaanse dichtkunst worden onder de loep genomen.


Praktische informatie

Deel :
Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over kunst
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 123289
Editer l'événement SEO Espace administration