Ruud van Empel overschrijdt de traditionele grenzen van de fotografie. Zijn werken zijn geen momentopnames, beelden die in hun geheel zijn genomen, maar complexe constructies die verhalen vertellen en diepe emoties oproepen, doordrenkt als ze zijn van jeugdherinneringen.
Tot halverwege de jaren 90 gebruikte van Empel traditionele plaktechnieken voor zijn fotografische assemblages. In 1995 ging hij over op een digitaal proces, waarbij hij de computer gebruikte om zijn conceptuele foto’s te maken. Deze overgang markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de kunstfotografie en herdefinieerde de mogelijkheden van het digitale medium. Door te putten uit zijn enorme voorraad digitale foto’s die hij heeft gemaakt, heeft van Empel een nieuwe fotografische trend gecreëerd, die hij omschrijft als de ‘constructie van een fotografisch beeld of fotografische objecten’.
De camera blijft centraal in zijn werk en levert de basiselementen van zijn tot in het kleinste detail geconstrueerde composities.
De tentoonstelling A Perfect World nodigt bezoekers uit om de utopische werelden te verkennen die van Empel heeft gecreëerd. Elke foto is een venster op een parallel universum, waar schijnbare perfectie vaak donkere gebieden verbergt. Deze dualiteit van schoonheid en mysterie vormt de kern van zijn werk, waardoor deze tentoonstelling een unieke kans biedt om te ontdekken hoe digitale fotografie tijdloze en geïdealiseerde werkelijkheden kan genereren.