Exposition Charif Benhelima,

image - Exposition Charif Benhelima,

Over

The End of a Line
De krachtlijnen in het werk van Charif Benhelima convergeren grotendeels in de identiteitskwestie. Deze problematiek mag dan al wortelen in een bewuste autobiografische context, in zijn œuvre weerklinkt ze ook in andere ervaringen dan de zijne, in een universalisme verbonden aan de probleemstelling rond de andere, rond de vreemdeling. Hij kaart deze thematiek aan via het portret (Welcome to Belgium, Semites) maar werkt ze ook uit in meer onverwachte vormen, meer bepaald in foto’s van planten, die op hun manier gedaante geven aan begrippen van « geworteld zijn » en van uitzaaiing.
Charif Benhelima nam de uitnodiging aan om tentoon te stellen bij Contretype en delft, in het verlengde van zijn zoektocht, onuitgegeven werk op: een reeks van tussen 2002 en 2003 genomen foto’s in de Braziliaanse Colônia Juliano Moreira. Deze naam is een eerbetoon aan Juliano Moreira (1872-1933), psychiater en pionier van de psychoanalyse in Brazilië. Deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg werd opgericht in 1924 en vestigde zich in een uitgestrekt gebied – oorspronkelijk een landbouwkolonie – in de regio van Rio de Janeiro. Er werden zowel psychiatrische patiënten als alcoholici en « gestoorden » opgevangen in het instituut. Ter plaatse kon Moreira een andere kijk ontwikkelen op de psychiatrie door de patiënten niet op te sluiten en ze toe te laten bij hun familie te wonen. Het als een open instelling geconcipieerde domein van de Colônia Juliano Moreira, is ook vandaag nog toegankelijk voor het publiek.
Benhelima diepte deze onuitgegeven archieven op in het kader van de sanitaire crisis en van de diverse maatregelen opgelegd om deze, op een even plotse als brutale wijze, te beheersen. De huidige context legt een allegorische lezing op van de foto’s genomen in de Colônia Juliano Moreira, een open samenlevingsgemeenschap waarbinnen de residenten niettemin door hun ziekte als kluizenaars leven, zelfs al is het in een uitgestrekte en vrije ruimte. Danielle Leenaerts, Tentoonstellingscommissaris (extract)

Deel :

Fotogalerij (2)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Foto's
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 82401
Editer l'événement SEO Espace administration