De trein: een iconografisch motief in de schilderkunst van de 19de eeuw tot het interbellum

image - De trein: een iconografisch motief in de schilderkunst van de 19de eeuw tot het interbellum

Over

Een lezing door Muriel De Groef over schilderkunst en affiches van 1850 tot het interbellum. De trein is hierbij de rode draad, een iconografisch motief dat grote schilders geïnspireerd heeft.

Een online lezing die georganiseerd is in het kader van het Europalia Trains & Tracks-festival, enkel in het Frans.

Ga met kunsthistorica Muriel De Groef op reis doorheen de geschiedenis van de 19de eeuwse schilderkunst met de trein als thema. Ze toont ons hoe de trein kunstenaars inspireerde van midden 19e eeuw tot de Roaring Twenties en hoe ze omgingen met de ontwikkelingen van de spoorwegen.

Afgewezen of net enthousiast verwelkomd, de trein, het ultieme symbool van de moderniteit, liet de kunstenaars niet onverschillig. De spoorwegen, die zowel het landschap als de relatie van de mens met de tijd veranderen, is een terugkerend element in de realistische en impressionistische schilderkunst. In een eerste periode (1830-1850) maakte men eerder documentaire dan artistieke voorstellingen.

Pas bij de schilders Daumier en Solomon onthullen de trein en het station de verschillen in de sociale klassen. Bij Monet, Renoir, Pissarro en Caillebotte ontstaat een wereld van dampen, bewegende lichten en poëzie. Daartegenover vind je de opwinding en de psychologische effecten van de treinreis terug in de werken van symbolisten zoals Spilliaert.

Terwijl de expressionisten (Kirchner, Feininger) de trein associeerden met de vervreemding van de grote stad, waren de futuristen enthousiast over de onophoudelijke dynamiek ervan. Een evocatie van deze versnelling van het leven kan niet zonder de analyse van een hybride werk, gemaakt door de schilderes Sonia Delaunay en de dichter Blaise Cendrars: De Prose du Transsibérien.

En de surrealisten, zoals Giorgio de Chirico, dompelen het motief van de trein onder in schilderijen die dromen of angst oproepen.

Onze ontdekkingstocht eindigt in het interbellum. De onbeweeglijke reizen die E. Hopper's schilderijen oproepen staan in contrast met de affiches in art-decostijl (A. Stuart-Hill) die met veel lyriek uitnodigen tot avontuur.

Meer info: https://www.trainworld.be/nl/praktische-informatie/lezingen-in-train-world/lezing-de-trein-een-iconografisch-motief-in-de-schilderkunst-van-de-19de-eeuw-tot-het-interbellum

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Andere evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over geschiedenis

Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over geschiedenis
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 75936
Editer l'événement SEO Espace administration